Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Bereikbaar Voorne-Putten: vroeger, tegenwoordig en toekomst

Algemeen 739 keer gelezen

De bereikbaarheid van Voorne-Putten en met name Nissewaard staat onder druk. De aanleg van de Blankenburgverbinding moet de druk op de A15 rond de Botlekbrug verminderen.

In 2019 is begonnen met de bouwwerkzaamheden van de Blankenburgverbinding, die een verbinding tot stand gaat brengen tussen Voorne-Putten en het Westland. De Blankenburgverbinding (A24) bestaat uit de aanleg van een autosnelweg van 2x3 rijstroken, een landtunnel (de Hollandtunnel), een watertunnel (de Maasdeltatunnel), een verdiepte aansluiting op de A20 en een hoge aansluiting op de A15.

Zinktunnel
Voor het deel van de Maasdeltatunnel dat onder het Scheur komt, worden twee tunnelelementen afgezonken. Deze tunnelelementen van zo’n 200 resp. 180 meter lang, 40 meter breed en 8 meter hoog, zijn het afgelopen jaar gebouwd in het droogdok van Damen Verolme. In eerste instantie was het de bedoeling dat er vijf elementen zouden komen. Dat is door de bouwers ondervangen, door verder in Het Scheur te bouwen dan in eerste instantie het plan was. Vandaag vond een belangrijke mijlpaal in het project plaats. Een klein jaar na de start van de bouw van de elementen, werden ze het dok uitgevaren en langs de kade geparkeerd. Hier blijven ze liggen in afwachting van het afzinken in het Scheur dat volgend jaar plaats gaat vinden.

Toerit
De werkzaamheden aan de tunneltoeritten gaan aan beide zijden van het Scheur inmiddels voortvarend door.  Op het moment dat de werkzaamheden in de toeritten klaar zijn, worden de tunneldelen afgezonken. Hierna wordt er een verbinding gemaakt tussen de toeritten en de tunneldelen. Op dat moment kan het dak van de toerit gesloten worden en komt aan Rozenburgse zijde de boulevard terug. De bouwploeg kan dan verder met de afwerking van de tunnel, waardoor als alles volgens planning verloopt in de loop van 2024 de eerste auto’s zullen rijden.

Rondleiding
Bij de Maasdeltatunnel aan de zijde van Rozenburg is het uitkijkpunt tijdelijk weggehaald. Om toch het project te kunnen volgen, is het mogelijk om met een kleine groep een rondleiding op de bouwplaats te krijgen. Vanwege de werkzaamheden vindt die rondleiding echter maar eenmaal per maand plaats. Aanmelden daarvan kan via www.blankenburgverbinding.nl  Ook zal het op 18 juni, tijdens de Dag van de Bouw, mogelijk zijn om een aantal locaties te bezoeken.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant