Op visite bij het echtpaar Van Veldhoven-Snijders.
Op visite bij het echtpaar Van Veldhoven-Snijders. Foto: Foto-OK.nl

De vonk sloeg over tijdens een oorlogsfilm

Algemeen 878 keer gelezen

Spijkenisse - Bep van Veldhoven en Henny Snijders woonden in de jaren ’50 allebei in Rotterdam- Crooswijk. Omdat zij allebei katholiek werden opgevoed, gingen ze regelmatig naar het Don Boscohuis in Rotterdam.

Op een goede avond was er een filmvoorstelling. ’We praten nu over de jaren 50, dus werd er een oorlogsfilm gedraaid. Tijdens de film viel de stroom uit; het werd helemaal donker in de zaal en de film stopte. Dat vonden we eigenlijk helemaal niet zo erg!’ herinnert Bep zich. ‘Want naast me zat een heel aardig meisje en ik probeerde met mijn hand een beetje contact te maken.’ ‘Helemaal niet! Ik heb als eerste mijn hand op jouw been gelegd!’ zegt zijn echtgenote gedecideerd.

65 jaar geleden
De verkering was wel een beetje tegen het zere been van haar vader, want die zei: ‘Ga jij met die ondeugende jongen?’ Toch zetten ze door en de plannen om te trouwen werden concreet. Het burgerlijk huwelijk op het stadhuis aan de Coolsingel deed het paar niet zo veel. De kerkelijke inzegening was voor hen veel belangrijker. Henny: ‘Dat gebeurde in 1957 dus alweer 65 jaar geleden in de Barbarakerk in Crooswijk. Die kerk staat er niet meer. Een huis hadden we niet direct, dus werd het inwonen.’

DWL
Bep werkt dan bij de Allan fabriek aan de Rotterdamse Kleiweg, hij ging in de avonduren diverse opleidingen volgen. In zijn diensttijd werkte hij als onderhoudsmonteur bij de Marine Luchtvaartdienst. Hij onderhield op vliegbasis Valkenbrug de speciale vliegtuigen, die op het vliegdekschip Hr. Ms. Karel Doorman gestationeerd waren. Daarna kwam de heer Van Veldhoven, via een oud-collega, bij de Rotterdamse drinkwaterleiding (DWL) terecht. Daar zou hij in verschillende functies tot zijn pensioen blijven werken. Dankzij de werkgever kreeg het echtpaar hun eerste woning in Capelle aan den IJssel.

Spijkenisse
Bep begon bij de waterleiding als leerling-plaatwerker en zijn carrière ontwikkelde zich gestaag. De laatste jaren was hij de coördinator voor alle waterleidingen in deze regio. Via de werkgever kreeg het echtpaar een woning aan de Gallileilaan aangeboden. ‘Het was toen de laatste woning in deze buurt en een modelwoning geweest, dus konden we er in 1969 zo intrekken,’ zegt Bep. ‘We zijn daarna nooit meer verhuisd.’ Het echtpaar heeft 5 kinderen, 5 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. Die komen allemaal graag op visite.

Caravan
Mevrouw van Veldhoven ging na haar opleiding werken bij de bekende modezaak van De Ster in Rotterdam. Na de geboorte van de kinderen werd zij huisvrouw en hielp actief mee in de kerk. De caravan is voor het echtpaar een heel belangrijk onderkomen gedurende de vele vakanties, die zij in heel Europa doorbrachten. ‘Van Lapland tot de Algarve!’, zeggen ze trots.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant