rolklaver
rolklaver Foto: Water Natuurlijk

Bermbeheer verbetert

Algemeen 203 keer gelezen

Water Natuurlijk maakte zich de afgelopen jaren sterk voor een beter bermbeheer. Dat is belangrijk voor herstel van biodiversiteit. Nu worden verbeteringen doorgevoerd door het Waterschap Hollandse Delta. Meer ecologisch bermbeheer en minder veiligheidsmaaien. ‘Er is meer mogelijk maar we zijn op de goede weg’, zegt Joost Kievit van Water Natuurlijk.

Beter beheer 
Het waterschap beheert zo’n 3200 kilometer bermen en daarnaast dijken, oevers en terrein. Hiermee is ze de grootste groenbeheerder buiten de natuurgebieden in de Hollandse Delta. Het maaien van de bermen gebeurde vooral met een klepelmaaier. Planten met de daar op levende insecten worden dan als het ware vermalen en blijven in een rottende laag achter in de berm. Bloeiende kruiden verdwijnen hierdoor, biodiversiteit takelt verder af.

Water Natuurlijk drong de afgelopen jaren aan op een beheer van gefaseerd maaien en afvoeren van maaisel om meer bloemen te krijgen met de kans voor het insectenleven om te herstellen. Vorig voorjaar stelde Water Natuurlijk hiervoor een meldpunt “maaimisstanden” in. Honderden reacties duidden op een grote betrokkenheid van onze inwoners bij het beheer van bermen. Deze reacties zijn verwerkt in een advies voor beter beheer en nu zet het waterschap belangrijke stappen vooruit.

In een bestuurlijke informatiebrief maakt het waterschap Hollandse Delta de verbeteringen bekend. Met ingang van dit jaar wordt 60 % van alle bermen ecologisch beheerd. Beheer gericht op biodiversiteit dus. Een of twee keer maaien en het maaisel afvoeren. De maaihoogte gaat naar 8 tot 12 cm en de mensen die het werk uitvoeren moeten de cursus “Kleurkeur” gevolgd hebben. Op deze cursus van de Vlinderstichting leert men hoe een op biodiversiteit gericht beheer uitgevoerd kan worden. Ook wordt er gestart met gefaseerd maaien, zodat insecten het hele vliegseizoen voedsel hebben.

Veiligheidsmaaien
Jaarlijks maaide het waterschap Hollandse Delta langs alle bermen vanaf begin mei een strook van ongeveer anderhalve meter voor de verkeersveiligheid. Water Natuurlijk vindt dat dit veel minder kan en adviseerde het veiligheidsmaaien te beperken tot het zichtbaar houden van objecten in de berm en uitzichtpunten.

In proefprojecten wordt nu gekeken naar het effect op van minder veiligheidsmaaien, rapporteert het waterschap. Dit levert dan de argumenten voor vermindering op. Water Natuurlijk vindt dat afbouwen sneller kan. ‘Veiligheidsmaaien betekent een inbreuk op de biodiversiteit en het brengt kosten met zich mee. Om dat te doen moet je als overheid argumenten hebben op het punt van verkeersveiligheid. Die zijn er niet en dan is de conclusie simpel.’

In de maand mei start de nieuwe aanpak van het  waterschap. Water Natuurlijk is tevreden met de stappen die gezet worden, maar verdere verbetering is mogelijk en nodig. Ongetwijfeld zullen er komend seizoen weer zaken mis gaan. Signalen hierover blijven welkom . Water Natuurlijk blijft de kansen op verbetering aan de orde stellen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant