Dutch Guts: spirits van Hollandse bodem.
Dutch Guts: spirits van Hollandse bodem. Foto: Madeleine de Haas

Whisky Maniacs maken bijzondere spirits op Hollandse bodem

Algemeen 960 keer gelezen

Spijkenisse - Twee Hollandse heren met lef zijn de strijd aangegaan met de Scotch Whisky Act en maken als Whisky Maniacs onder de rook van Rotterdam, Dutch Guts Spirits. Hun motto: wij gaan verder waar whisky stopt.

Mario Bouwmeester en Martin Copier, beiden whiskyliefhebbers, raakten ontevreden over de whisky’s die ze dronken. ‘We vonden dat de smaak ging vervlakken, terwijl het proces van whisky maken eigenlijk al twee eeuwen min of meer onveranderd is gebleven’, vertelt Mario. Het tweetal besloot te onderzoeken of het proces veranderd en verbeterd kon worden.

Ze kwamen er achter dat er best veranderingen mogelijk waren, al wordt deze tegendraadse visie hen niet door iedereen in dank afgenomen. ‘Vergeet niet dat Schotten traditioneel ingesteld zijn. Vaak gaat het whisky maken over van vader op zoon. Ze houden zich aan de regels en zijn bang dat een verandering in het proces ook zal leiden tot een smaakverandering.’ Naast bescherming van hun product speelt ook de angst mee dat er sprake kan zijn van een enorme kapitaalvernietiging want overal in Schotland zijn de distilleerderijen ingericht op de oude manier van whisky maken.

In vroeger tijden werd alles, dus ook whisky, in vaten vervoerd. Zo ontdekte men dat als de whisky lang in een vat zat de smaak veranderde, net als wanneer het in een vat gedaan werd waar eerder sherry of wijn had gezeten. Dat zorgde voor een verbetering van de smaak. Mario: ‘Wij doen het vat in de whisky.’ Bij Whisky Maniacs geen houten vaten, maar roestvrijstalen vaten met eikenhouten sticks. ‘We intensiveren het rijpingsproces door te spelen met beweging, zuurstof, druk en temperatuur.’ Bij het distilleren denken velen aan de grote koperen stills. Het koper verwijdert ongewenste zwavelverbindingen die in het fermentatieproces kunnen ontstaan. Maar al dat koper brengt ook ongezonde koper-ionen in het distillaat en dat willen ze bij Whisky Maniacs niet in hun product. ‘Wij zorgen ervoor dat er geen ongewenste zwavelverbindingen ontstaan. En wat je er niet inbrengt, hoef je er later ook niet met koper uit te halen’, aldus Mario. 

Het proces voor het maken van peated whisky hebben de heren ook omgegooid. Bij een peated whisky wordt de gerst gedroogd boven turfvuur. Die rook zorgt voor de peatsmaak. Wat echter ook meekomt zijn schadelijke polyaromatische koolwaterstoffen, kortweg PAK’s. ‘Door de rook eerst te condenseren kunnen wij de PAK’s verwijderen. Het overblijvende residu voegen wij vervolgens toe aan het distillaat’.

Whiskyliefhebbers konden donderdag de Dutch Guts ontdekken, tijdens een proeverij die ‘t Plateau Eten en Drinken en de topslijters G&E in Spijkenisse en Hoogvliet organiseerden. Een geslaagde avond, waarbij de gasten meegenomen werden in het ontstaan van deze Hollandse spirits die simpelweg met een nummer zijn aangegeven, konden proeven.

En Whisky Maniacs heeft niet alleen lef op het gebied van het productieproces. In samenwerking met de G&E slijters hebben ze ook nog een bijzonder retoursysteem ontwikkeld. Wie een lege fles met kurk inlevert bij de G&E slijters, krijgt € 1,50 terug. Als ook de kartonnen doos ingeleverd wordt, komt het totaal op € 2,00. En bij aankoop van een nieuwe fles Dutch Guts wordt dit bedrag zelfs verdubbeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant