Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Kindergemeenteraad lanceert adviezen

Algemeen 490 keer gelezen

Spijkenisse - Donderdagmiddag bracht in de raadzaal van het gemeentehuis in Nissewaard, de nieuwe kindergemeenteraad haar eerste adviezen uit. 

De gemeente Nissewaard in samenwerking met De kleine ambassade wil kinderen uit de gemeente al jong bij beleidsvorming betrekken. Door in dit geval een kindergemeenteraad. Hierdoor worden kinderen, het bestuur en de stad dichter bij elkaar gebracht. Kinderparticipatie in het gemeentebeleid wordt op deze wijze gestimuleerd en kinderen leren hoe je via het beleid van de gemeente een verschil kunt maken in hun omgeving. Zesentwintig kindergemeenteraadsleden van zevenentwintig verschillende basisscholen binnen de gemeente Nissewaard, maakten hun eerste opwachting. Ze konden tegenover het aanwezige publiek en wethouder Wouter Struijk, hun ideeën lanceren en toelichten. 

Het Thema ‘fijn opgroeien’ in de leefomgeving stond deze keer centraal. De kinderen hadden nagedacht hoe fijn op te kunnen groeien in Nissewaard, waar voor hen de school en thuis een belangrijke factor waren. De vraagstelling was: hoe kunnen we ouders en volwassenen betrekken bij hoe we ons voelen als kind in de maatschappij. Maar ook hoe begrijpen ouders onze angsten. 

In het kader van veiligheid werd geconcludeerd door de kindergemeenteraad, dat onveiligheid overal kan zijn. Zorgen om hangjeugd, die speelplekken of buurten vaak onveilig doen aanvoelen. In het kader van veiligheid zal er binnenkort op de bassischolen binnen onze gemeente, voorlichting worden gegeven betreft de problematiek van messen onder de jeugd. Deze voorlichting zal gegeven gaan worden aan de groepen zeven en acht, op de scholen die zich hebben aangemeld hiervoor. 

Betekenisvolle ideeën kwamen ter tafel, waar meteen een interactie plaats kon vinden tussen de aanwezige professionals in de zaal. De kindergemeenteraad adviseerde dat er behoefte is aan één uur per week in de klas aandacht besteden aan hoe kinderen zich voelen, hun zorgen en vragen die daarbij horen. Zo kwam ook het idee van een kinderkrant, gemaakt door kinderen en voor kinderen. Niet een krant zoals wij die nu kennen. Want deze werd saai en vooral voor oud betiteld door de kinderen. Nee, een heuse krant voor kinderen anno nu. Waarin ideeën betreft fijn opgroeien gedeeld kunnen worden. Uiteraard was de kindergemeenteraad van mening, dat deze krant dan ook op de scholen gelezen en besproken moet worden met de klassen. 

De toekomstvisie van de kinderen als het om hun eigen omgeving gaat, is veelbelovend. De kindergemeenteraad is gezeteld voor twee jaar. De aanwezige wethouder is blij en trots met het gedachtegoed wat hieruit voortgekomen is. Uiteraard is het nu aan de kindergemeenteraad om deze adviezen verder vorm te gaan geven. 

Wil je de kindergemeenteraad blijven volgen? Kijk dan op www.kindergemeenteraadnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant