Samen met de wethouder (op de achtergrond) werd het Hoekhuis geopend.
Samen met de wethouder (op de achtergrond) werd het Hoekhuis geopend. Foto: Foto-OK.nl

Het Hoekhuis is feestelijk geopend

Algemeen 822 keer gelezen

Spijkenisse - Afgelopen zondag is het Hoekhuis op de Dallelaan feestelijk geopend. De vier bewoners haalden wethouder Jan Willem Mijnans met een limo op en reden vervolgens naar de Dallelaan waar de rode loper al klaar lag. Gezamenlijk maakten ze het papieren spandoek stuk, waarmee de Hoekhuis voor geopend werd verklaard.

Het Hoekhuis is een kleinschalige woonvorm voor vier jongvolwassenen met een verstandelijke beperking, die weliswaar zorg nodig hebben, maar ook volop willen deelnemen aan de maatschappij.

‘Ik heb een broer met een verstandelijke beperking’, legt Jotham Maarsen uit. ‘Op een gegeven moment gingen we voor hem op zoek naar de woonvorm, waar hij ‘op zichzelf’ kon wonen. Iedereen is op een gegeven moment toe aan het verlaten van het ouderlijk huis, dus ook deze doelgroep.’ Wat ze zochten, konden ze niet vinden en zo ontstond bij Jotham en zijn vrouw Karen het idee om zelf een woonvoorziening te realiseren. De zoektocht naar een geschikt pand begon. ‘We zochten een pand dat bestond uit twee woningen, zodat de bewoners hun eigen woning zouden hebben en wij met ons gezin ook.’ Karen had het toevallig ook verteld aan de doktersassistentie en die wees hen op de verhuizing van de huisarts, die naast zijn praktijk woonde. Het werd een flinke verbouwing, maar inmiddels is de praktijkruimte omgebouwd tot een grote woon/eetkamer met open keuken. Ook is er op de begane grond een slaapkamer gerealiseerd en zijn op de verdieping de andere slaapkamers en de logeerkamer te vinden. In de voormalige dokterswoning wonen Jotham en Karen met hun twee dochtertjes. Vanuit die woning is het Hoekhuis vanuit iedere verdieping bereikbaar, dus indien nodig zijn ze altijd in de buurt.  ’We eten gezamenlijk en onze dochters zijn graag bij de buurjongens. Die gaan op hun beurt ook graag mee om de meiden uit school op te halen of naar de speeltuin.’ Iedere dag kookt één van de bewoners. Sommigen weten direct wat ze willen klaar maken, anderen hebben wat hulp nodig.

Naast de broer van Jotham, Jaïr, wonen er nog drie jongens tussen de 19 en 25 jaar in Het Hoekhuis. ‘Toevallig zijn het vier jongens, maar daar hebben we niet bewust naar gezocht. Een van de bewoners is een vriend van mijn broer en de andere twee zijn via via bij ons gekomen.’ Het is aan de bewoners om te beslissen hoe lang ze blijven. Voor alle vier is het de eerste stap naar zelfstandigheid en daar zijn ze blij mee. Ze hebben hun eigen plekje, waar ze ook hun hobbies kunnen beoefen en kunnen sporten. Als activiteitenbegeleider weet Jotham ze wel te motiveren. ‘Op woensdag sporten we gezamenlijk. Op dit moment doen we aan circuit training onder begeleiding van Bob en ik hoop dat we ook anderen kunnen betrekken bij het groepje. En op vrijdag koken we samen met Miranda heerlijke drie-gangenmenu’s. Ook willen we op termijn activiteiten organiseren voor niet-bewoners.’ Mocht één van de bewoners een volgende stap in zijn wooncarrière maken, dan wordt er gezocht naar een nieuwe huisgenoot die in de leeftijdsgroep van de andere bewoners zit. 

De bewoners verblijven van zondagavond tot vrijdagavond in het Hoekhuis. Overdag hebben ze hun werk of dagbesteding ‘Op termijn verblijven ze hier ook in het weekend, maar het is nu zaak om elkaar te leren kennen en te ontdekken welke begeleiding nodig is. Zo kunnen we ook gericht op zoek naar ondersteuning, al zijn er al vrijwilligers die ons helpen.’ Het feit dat de jongens zelfredzaam zijn, wil niet zeggen dat ze geen hulp nodig hebben en daar helpen wij ze bij.’

Voor de jongeren is het lastig om vrienden te maken en vooral om deze vrienden te behouden. Karen: ‘Door midden in de wijk te zitten, worden de jongens ook betrokken bij wat er hier gebeurt en zo hopen we dat we ze kunnen helpen bij hun sociale contacten.’

Kijk voor meer informatie en de mogelijkheden om dit initiatief te ondersteunen op www.hethoekhuis.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant