Foto's: Peter de Jong

Zuidland laat Spijkenisse niet scoren

Sport 99 keer gelezen

Zuidland – Zaterdag stond op sportpark Groot Nibbeland de derby van de toekomstige gemeente Nissewaard op het programma. De plaatselijke trots mocht het opnemen tegen Spijkenisse. De formatie van trainer Tom Larssen uit Bernisse en ooit in dienst van Spijkenisse wist de koploper keurig op 0-0 te houden.

Door het verlies van Rijsoord bij Sliedrecht pakte Spijkenisse ondanks het 0-0 gelijkspel in de ontmoeting tegen Zuidland de tweede periodetitel. ‘Het is bij ons erg rustig, de tweede periodetitel is geen reden voor een feestje nog, na dit gelijkspel’, meent Peter Wubben. ‘Dit is voor ons een bonuspunt’, zegt Tom Larssen achteraf. Daarmee sloeg de coach overigens wel de spijker op de kop. Als er een ploeg was die op jacht was naar een doelpunt, dan was het Spijkenisse. Zuidland probeerde het achterin vooral dicht te timmeren. Doelman Kevin Bogarde moest in de eerste tien minuten al in actie komen bij kansen van Ermir Jasrevic en Breuklin Almeida. Kort voor rust was Almeida opnieuw gevaarlijk, maar Bogarde stopte na een hoekschop van Jorn Berkelaar, die al snel moest invallen voor Jasrevic, de inzet van de Spijkenisser aanvaller. Zeven minuten voor de thee kon Zuidland toch ook een actie richting het doel van de herstelde Dyron Byl lossen. Jeffrey Duijnstee wist aan de aandacht van Eric Polet te ontsnappen. De doelman van Spijkenisse kwam echter goed uitlopen en hierdoor bleef ook het Spijkenisser doel schoon. Na rust had ook Spijkenisse weer het overwicht in de derby. Stefano Zevenbergen, die voor Van den Engel in de plaats kwam als extra vleugelspits en hierdoor kon Jeffrey Schenk meer als middenvelder doorschuiven. Zuidland kwam hierdoor eigenlijk niet meer van de eigen speelhelft af. Voor Spijkenisse was een vrije trap van Zevenbergen gevaarlijk, maar niet doeltreffend. Dat kon ook gezegd worden van de enorme kansen van Juliën Gret en Breuklin Almeida. Het was Zuidland dat zich keurig op de been wist te houden, tot groot geluk van Tom Larssen. ‘We hebben het maximale eruit weten te halen. Spijkenisse heeft negentig minuten lang gevoetbald. Zij zette ons goed onder druk en wij hebben echt weinig gebracht. Wij hebben alleen maar verdedigd. We misten natuurlijk heel veel mensen en dat is dus haast niet meer op te vangen. We zetten een A-speler, Jerry Wolters, op Dorothea en dat pakte erg goed uit. Ik ben dolblij met het punt’, zegt trainer Tom Larssen na het duel. Minder gelukkig was Peter Wubben, die vond dat zijn ploeg twee punten had laten liggen. ‘Het was één richtingverkeer. De hele wedstrijd hadden we kansen. We kregen ze er niet in. We waren niet dodelijk genoeg in de afwerking. Dit zijn twee dure punten die we hebben laten liggen. We hebben nog vijf duels te gaan en er is dus nog niets aan de hand. Helaas moeten we Emir Jasrevic wel voorlopig missen’, meent Wubben. De aanvaller van Spijkenisse kwam na een kwart duel in aanraking met doelman Kevin Bogarde van Zuidland en moest naar een kaakchirurg omdat zijn voortanden opnieuw vast gezet moesten worden. Hij heeft hechtingen in zijn tandvlees en dat moet aangroeien. Hierdoor kan hij zeker vier weken niet in actie komen.

Tribune Zuidland nu Gilles Quack tribune
Naast dat ruim achthonderd man op de derby tussen Zuidland en Spijkenisse is afgekomen, was het gelijke spel niet het enige feestelijke in het Bernisser dorp. De strijdt tussen de buren werd aangegrepen de naam van de tribune van Zuidland om te dopen tot de ‘Gilles Quak-tribune’, genoemd naar de inmiddels dik in de tachtig verkerende vrijwilliger die al sinds de jaren ’60 tal van hand- en spandiensten verricht voor de vv Zuidland. Onder de indruk van het grootste aantal bezoeker op Groot Nibbeland ooit was Gilles echter niet. ‘Eind jaren zestig hielp ik bij de kaartjesverkoop voor de wedstrijd Zuidland-Spijkenisse. Het was natuurlijk nog guldenstijd en we telden na de wedstrijd een recette van dik duizend gulden. Dan kan jij wel een beetje nagaan hoeveel mensen daarvoor nodig waren’, aldus Quack. Voor Zuidland is het hopen dat komende zaterdag opnieuw zoveel strijdt geleverd kan worden, als nummer drie Sliedrecht op bezoek komt. Spijkenisse komt in actie tegen Pelikaan dat negende staat.

Bijzonderheden:
Scheidsrechter Elisse uit Udenhout gaf een gele kaart aan Jeffrey Duynstee van Zuidland.

Opstelling Zuidland: Bogarde; Jelle Wolters, Snijder, Molendijk, Michielsen;Rommy (79. Lugtenburg), Alimasi, Van Buuren; Martes, Duynstee, Van de Veerdonk (73. Kerkhof);

Opstelling Spijkenisse:Bijl; Krijger, Dos Reis, Polet, Schenk; Schotman, Van den Engel (46. Zevenbergen), Almeida (76. Adams); Dorothea, Jasarevic (27. Berkelaar), Gret.