Afbeelding
Archieffoto: Anita Tempelman

Eikenprocessierups maakt zich klaar en Nissewaard ook

Algemeen 142 keer gelezen

Het voorjaar is weer aangebroken. De eikenprocessierups maakt zich klaar om uit te komen en zich op eiken te nestelen. De gemeente Nissewaard maakt zich ook klaar, maar dan om de rups en de overlast die hij kan veroorzaken zoveel mogelijk te bestrijden.

In Nissewaard staan ongeveer 33.000 straat- en laanbomen. Hiervan is 3,6 %een eik (circa 1.200 eikenbomen). Dat zijn er verhoudingsgewijs niet veel en mede daardoor is de eikenprocessierups goed onder controle te houden. D eafgelopen jaren zijn als preventieve maatregel mezenkasten opgehangen. Mezen zijn de natuurlijke vijanden van eikenprocessierupsen. Dat lijkt de beste manier te zijn om de rups op een natuurlijke manier te bestrijden.

Inspecties eiken
Verder inspecteert de gemeente aan het begin van het seizoen van de eikenprocessierups alle eiken in de gemeente Nissewaard die als straat- en laanbomen geregistreerd zijn op nesten van de eikenprocessierups. De eerste inspecties hebben inmiddels plaatsgevonden, gelukkig zonder de eikenprocessierups aan te treffen. Ook de bosplantsoenen en parken waar veel eiken staan, worden geïnspecteerd. Als er nesten aangetroffen worden, gaat een gespecialiseerd bedrijf de nesten verwijderen door deze op te zuigen.

Maak melding
Ook de rest van het seizoen checkt de gemeente de eiken, bundelt ze de meldingen die binnen komen en voert een gespecialiseerd bedrijf wekelijks een bestrijdingsronde uit. Ziet u een boom met eikenprocessierupsen? Probeer deze dan niet zelf te verwijderen, maar maak hier een melding van. Dit kan viawww.nissewaard.nl/melden

Uit de krant