Afbeelding

Sterftecijfers EMC niet openbaar

Actueel 69 keer gelezen

Rotterdam - De huidige sterftecijfers zijn onbetrouwbaar en geven geen goed beeld van de kwaliteit van de zorg. Daarom publiceert het Erasmus MC (EMC)deze niet. Dat liet het EMC deze week een brief aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weten. Hartpatiënten Nederland (HPN) is het eens met het standpunt van het ziekenhuis.

Het ziekenhuis heeft de gevraagde gegevens over 2012 dan ook niet verzameld en riskeert daarmee een boete of dwangsom van de toezichthouder want vanaf morgen is het voor ieder Nederlands ziekenhuis verplicht om de zogeheten HSMR-sterftecijfers op de eigen website te publiceren. Ook moet die informatie worden verzonden naar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Minister Schippers wil openheid forceren zodat ziekenhuizen gedwongen zijn kritisch te kijken naar de verschillende afdelingen. Ook zouden patiënten zo beter kunnen kiezen tussen ziekenhuizen. Eerder kwamen na publicatie van hoge sterftecijfers bij het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse problemen aan het licht.

Het EMC publiceert binnenkort wel de resultaten van een uitgebreid dossieronderzoek van alle in 2012 overleden patiënten. Verder neemt het deel aan een internationaal onderzoek waarin wereldwijd de sterftecijfers van academische ziekenhuizen worden vergeleken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant