Afbeelding
Foto: PR

Kun je een occasion leasen?

Algemeen 58 keer gelezen

Voor sommigen is het kopen of leasen van een nieuwe auto een onnodige uitgave. Dit is al helemaal het geval gedurende de pandemie. Van het gebruikelijke dagelijkse woon-werkverkeer was voor veel immers geen sprake meer van omdat we veelal thuiswerkten. Dit kost natuurlijk veel geld, waardoor menig Nederlander ervoor koos om in de laatste jaren geen nieuwe vierwieler aan te schaffen. Het kopen van occasions ging desondanks wel door, wat in sommige gevallen nog steeds een flink bedrag kan kosten. Wat nou als je dit geld niet hebt, kun je dan een tweedehandsauto leasen? 

Wat is een lease?
In simplistische termen kan een autolease worden gedefinieerd als een autoverhuur op lange termijn met verplichtingen. In vergelijking met een financieringsplan kan leasing lagere maandelijkse betalingen bieden aan goed gekwalificeerde klanten. Maar het belangrijkste voordeel van leasen is ook het nadeel: aan het einde van je leaseperiode ben je niet de eigenaar van de auto. Hoewel leasing bestuurders de flexibiliteit biedt om niet vast te zitten aan langetermijnverplichtingen bij het financieren van hun voertuig, biedt het ook niet het soort eigen vermogen dat de aankoop van je voertuig biedt. Bovendien bevat elke huurovereenkomst een reeks clausules en vereisten waaraan moet worden voldaan om financiële boetes te voorkomen. Hoe dan ook, een lease kan vele andere voordelen bieden die aantrekkelijk kunnen zijn voor bestuurders met specifieke wensen of behoeften.

Hoe kun je een occasion leasen?
Om het hoofdonderwerp van dit artikel aan te pakken, is het korte antwoord op de vraag ja; je kunt een tweedehandsauto leasen. In feite is het leasen van een occasion een goed bewaard geheim onder autodealers. Met verminderde winstmarges verkopen verkopers liever gebruikte auto’s voor contant geld en leasen ze in plaats daarvan nieuwe voertuigen. Het leasen van een tweedehandsauto is vergelijkbaar met het leasen van een nieuwe, maar met enkele extra stappen en beperkingen. Desondanks is een private lease occasion absoluut een aanrader, maar daarover later meer. Erkende dealers bieden bijna uitsluitend leases aan voor gecertificeerde gebruikte voertuigen. Nadat deze auto’s gloednieuw zijn gekocht of geleased, komen deze voertuigen beschikbaar zodra ze zijn ingeruild of hun contract afloopt. Je kunt ze dan dus als occasion leasen! 

Wat zijn de voordelen hiervan?
Een van de voordelen van het leasen van een tweedehandsauto is de betaalbaarheid. Van de initiële investeringskosten tot het maandtarief, het leasen van een gebruikte auto is vaak zeer betaalbaar, wat je de mogelijkheid biedt om een vierwieler in een hogere klasse te krijgen dan anders mogelijk zou zijn. Of misschien een voertuig dat meer functies en uitrusting heeft dan een nieuwe economy-auto, ondanks dat het een paar jaar oud is. Een ander voordeel van het leasen van een occasion is hetzelfde als het leasen van een nieuwe auto. Dealers kunnen een leaseperiode voor je regelen die bij je behoeften past, en zodra de leaseperiode afloopt, heb je geen verdere verplichtingen aan de auto. In sommige gevallen krijg je de optie om de auto daadwerkelijk te kopen, maar dit hoef je niet beslist te doen.

Uit de krant