Afbeelding
Foto: Sanne van der Most

Leerlingen PENTA De Oude Maas herdenken Jan Campert

Algemeen 239 keer gelezen

Spijkenisse - Afgelopen twee jaar kon de jaarlijkse herdenking van de sterfdag van Jan Campert door het coronavirus helaas niet doorgaan. Dit jaar zijn de beperkingen gelukkig minder, zodat de herdenking nu wel door kon gaan. Woensdag 12 januari legden leerlingen van De Oude Maas een boeket bloemen bij het monument voor Jan Campert, dat aan de Jan Campertkade in Spijkenisse staat.

Jan Campert is geboren in Spijkenisse. Al snel vertrok het gezin naar Zeeland waar hij opgroeide in Westkapelle. Hij werd later journalist en schrijver/dichter. Jan liet zich al in 1933 kritisch uit over de misdaden van de nazi’s. Toen Nederland in mei 1940 door de Duitsers werd bezet, ontstond in Vlaardingen en Schiedam de eerste verzetsbeweging onder de naam De Geuzen. Doordat iemand zijn mond voorbij heeft gepraat, is de groep al in november 1940 opgerold door de Duitsers. Op 13 maart 1941 werden 15 van hen, samen met 3 stakers van de Februaristaking, door de Duitsers vermoord op de Waalsdorpervlakte in Den Haag. Naar aanleiding daarvan schreef Jan in 1942 het gedicht Het lied der 18 dooden. Dat gedicht beschrijft de laatste momenten van deze jonge mannen die hun leven gaven voor hun idealen: een vrij Nederland waar je mag zijn wie je bent en zeggen wat je vindt. Jan raakte bij het verzet betrokken en werd aan de grens met België betrapt toen hij samen met een kameraad een joodse man van 21 jaar de grens over wilde smokkelen. Dat liep verkeerd af. Hij zat gevangen in diverse kampen in Nederland en kwam via Buchenwald in Neuengamme terecht waar hij op 12 januari 1943 overleed aan borstvliesontsteking.

Omdat ook in deze tijd de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid te zijn wie je bent onder druk staan, besloot Hans Mellink (docent Maatschappijleer) vier jaar geleden namens De Oude Maas het monument van Jan Campert te adopteren. Jaarlijks maakt hij aan zijn leerlingen duidelijk te maken dat je soms moet vechten voor je vrijheden en dat sommige mensen dat gevecht met de hoogste prijs betalen: hun leven. Jan Campert was er daar één van.

Uit de krant