Gringo leeft voort in de groep Gringo.
Gringo leeft voort in de groep Gringo. Privéfoto

Groep Gringo gaat met huisdieren op bezoek bij oudere en eenzame bewoners

Algemeen 1.060 keer gelezen

Spijkenisse - Kunt u het zich nog herinneren? Bij de opening van de dierenvoedselbank in Spijkenisse trok één hond alle blikken naar zich toe: Gringo. Helaas is Gringo niet meer onder ons. Een hersentumor maakte een einde aan het leven van de slechts 4,5 jaar oude hond, maar zijn naam leeft voort.

In een onderzoek uit 2018 bleek dat er in de huidige tijd veel mensen eenzaam zijn. In de groep 50-plussers lijdt 40% onder gevoelens van eenzaamheid en in de groep 75-80 jarigen is dit percentage 60%, waarvan 14% aangeeft extreem eenzaam te zijn. Bij de dierenvoedselbank, een initiatief van de Nissewaardse PVV, klonken deze geluiden ook. Voor veel cliënten is hun huisdier degene die hen steun geeft, vooral in deze tijd. 

Deze geluiden waren reden voor de PVV fractie om een initiatief uit 2018 nieuw leven in te blazen. Destijds werd er gevraagd om een samenwerking te starten met de Stichting Zorgdier, zodat lokale vrijwilligers met geschikte huisdieren op bezoek konden gaan bij ouderen. ‘Steeds meer instellingen die zich bezig houden met de zorg voor ouderen worden zich ervan bewust wat het gemis van een huisdier voor deze mensen betekent. Immers: meer dan 60% van de Nederlandse bevolking is opgegroeid met een of meer huisdieren. Er worden tegenwoordig robotdieren ingeschakeld en soms nemen medewerkers van instellingen hun eigen huisdier mee naar het werk. Verantwoord huisdierencontact heeft een activerend en vaak ook een therapeutisch effect. Het verhoogt de levenskwaliteit van mensen met een psychische of lichamelijke ziekte of beperking. Het aaien van een hond of kat heeft op veel mensen een rustgevende uitwerking. Wekelijkse contacten met zorgdieren verminderen psychosociale onrust en stimuleren beweging en fijne motoriek. Ook angst en eenzaamheid worden minder. Alleen al het kijken naar het speelse of fascinerende gedrag van een dier kan een sterke impuls geven aan het geheugen van oudere mensen, waardoor zij weer in het hier en nu komen. Wat zeker een rol speelt is dat dieren niet oordelen, waardoor men gewoon zichzelf kan zijn. En als de oudere dierenliefhebber elke week een bezoek krijgt van “zijn” hond of kat biedt dit ook structuur en ritme’, aldus Anita Verwey.  Het project kwam destijds niet van de grond, o.a. omdat er te weinig steun was. 

Cliënten van de dierenvoedselbank gaven tijdens hun wekelijkse bezoeken aan best iets terug te willen doen richting de maatschappij. Tijdens de lokale vrijwilligersdag op 2 oktober 2021 werd daarom een test gedaan en gingen diverse vrijwilligers met hun huisdier op bezoek bij een aantal verpleeghuizen in Nissewaard. ‘Niet alleen de bewoners genoten van die bezoeken, maar ook de vrijwilligers, dus we hebben besloten om hier een meer structurele vorm aan te geven.’ Dat het niet zo maar een bezoekje is, blijkt uit het feit dat een gedragsdeskundige de betrokken honden zal keuren. ‘Je komt ook bij mensen met dementie en je wilt niet dat een hond schrikt van een onverwachte beweging.’

Op dit moment bestaat de groep uit 14 vrijwilligers en worden zes verpleeghuizen in Nissewaard bezocht. Wil je meer weten over dit project of ook als vrijwilliger bij ouderen op bezoek, neem dan contact op via de website van de Dierenvoedselbank: https://dierenvoedselbankspijkenisse.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant