Afbeelding

Dier Medisch Centrum stopt met nachtdiensten

Algemeen 1.131 keer gelezen

Brielle/Oostvoorne/Spijkenisse/Hellevoetsluis - De klinieken van het Dier Medisch Centrum zijn niet langer in staat om de nachtelijke service vol te houden, zoals u die al jaren van hen gewend bent. Zij zullen u dus voortaan in de nachtelijke uren verwijzen naar een spoedkliniek.

‘Er is de laatste jaren een trend met het verwijzen van de zorg buiten openingstijden naar zogeheten spoedklinieken voor dieren’, legt dierenarts Paul Kwakernaak uit. ‘De zorg voor dieren in die speciale klinieken is uitstekend. Er zijn 24/7 dierenartsen aanwezig en de voorzieningen om die goede zorg te verlenen zijn daar optimaal. Het grote nadeel van deze klinieken is dat ze meestal niet dichtbij zijn.’

Het afgelopen jaar hebben veel andere klinieken op Voorne-Putten-Rozenburg ook al besloten om de nachtelijke dienstverlening te verwijzen naar zo’n spoedkliniek. Meestal is dat zo’n 45 minuten rijden. 

‘Omdat DMC Spijkenisse als enige kliniek nog wel 24/7 bereikbaar is, wordt het daar steeds drukker’, vervolgt Kwakernaak. ‘Niet alleen overdag maar vooral ‘s avonds en ‘s nachts. Dat geeft een forse extra belasting op de artsen. Steeds vaker moeten zij na hun normale werkdag extra uren maken in de nacht. De toename ’s nachts is enorm en stijgt veel sneller dan normaal. Die toenemende drukte leidt echter tot een onhoudbare situatie. Er is sprake van een buitensporige toename van patienten buiten reguliere openingstijden. Ook is er een tekort aan dierenartsen wat ook leidt tot een hogere werkdruk en op zijn beurt weer tot een hoger ziekteverzuim onder dierenartsen. Daarnaast is een dierenarts die niet of nauwelijks gerust heeft, onvoldoende in staat om overdag de beste zorg te verlenen zoals we dat zouden willen geven. Het vertrek van een van onze artsen naar Australië heeft de situatie uiteraard niet verbeterd. We hebben haar tot op heden helaas niet kunnen vervangen omdat er geen artsen beschikbaar zijn. Onze vacature staat al 2 jaar open. Tevens worden wij juist door nachtdiensten te blijven doen een onaantrekkelijke werkgever. Want als je kunt kiezen tussen twee dezelfde banen met of zonder belastende nachtdiensten. Wat zou jij kiezen?’

Daarom is besloten dat ze gaan stoppen met de nachtdiensten tussen 22:00 en 8:00. U wordt dan verwezen naar de spoedklinieken in Dordrecht of Rijswijk. Tussen 8:00 en 22:00 zijn ze zelf bereikbaar voor spoedgevallen. De openingstijden doordeweeks en in het weekend blijven ongewijzigd. Ze houden het spreekuur op zaterdag en zondag tussen 10:00 en 13:00 uur. Deze spreekuren zijn in eerste instantie bedoeld voor hun eigen patienten.

Uit de krant

Uit de krant