Een grote bronzen Max moet voor de voormalige slagerij van de familie Levie komen te liggen.
Een grote bronzen Max moet voor de voormalige slagerij van de familie Levie komen te liggen. Foto: PR

Volg the making of Max

Algemeen 152 keer gelezen

Spijkenisse - 2022 is het jaar waarin Max naar Nissewaard komt! Nee, niet de wereldkampioen maar een andere Max. Niet eentje op vier wielen maar op vier pootjes! ‘Onze Max’ is de trouwe herdershond van de familie Levie. 

Zijn baasjes werden op 28 oktober 1942 als laatsten van de 45 Joodse medeburgers van het eiland Voorne-Putten door de Duitse bezetter via Loods 24 en kamp Westerbork op transport gesteld. Geen van hen zou na de Tweede Wereldoorlog huiswaarts keren. Allen vonden de dood in werk- of vernietigingskampen in Oost Europa. Van hen rest alleen nog de herinnering en die wil het comité ‘Maak Max Mogelijk & Laat Levie Leven’ levendig houden.

Max bleef alleen achter. Dagen en nachtenlang heeft hij trouw gewacht voor de deur van de slagerij, maar geen van zijn baasjes keerde ooit weer! Lieve mensen hebben zich over hem ontfermd. 

The making of Max
Op 28 oktober 2022 is het precies 80 jaar geleden dat vader Salomon Levie (50), moeder Mina Levie-Monas (56), zoon Charles (15) dochter Elly (10) en inwonend tante Adriana de Vries (78) hun trouwe Max een laatste aai gaven. Help mee om een hondsgrote bronzen Max te realiseren als blijvende herinnering aan de familie Levie, alle andere Joodse inwoners in onze regio en aan de meer dan 102.000 vermoorde Joden en andere slachtoffers van de Nazi’s in Nederlanders.

The making of Max is vanaf half januari live te volgen! In ontspanningslokaal ‘MORE’ aan de Spuistraat in Spijkenisse werkt beeldhouwer Tineke Nusink enkele dagen per week live aan de totstandkoming van Max. Tineke is bekend van o.a. de ere-penning van Nissewaard en de ‘Annetje Fels- Kupferschmidt’ onderscheiding welke op 26 januari 2022 door het ‘Nooit meer Auschwitz Comité’ zal worden uitgereikt.

Help Mee Max Mogelijk te Maken!
Help mee om Max mogelijk te maken en hem tot een symbool uit te laten groeien van onverzettelijkheid, liefde en trouw maar bovenal om aan de volgende generaties te laten weten dat dit nooit meer mag plaatsvinden. Niet in Nederland, niet in Europa, nergens op de wereld! Juist nu, in een tijd waarin sommige politici en groeperingen verkeerde vergelijkingen maken of de Holocaust ontkennen, moet onze generatie de volgende generaties laten weten dat dit nooit meer mag plaatsvinden. Ook jij kunt helpen Max mogelijk te maken, want Max is van ons allemaal! Hoe? Met (kleine) donaties, sponsering en door mooie en leuke acties te organiseren (sponsorlopen, aankoop mini Maxjes met certificaat enz.).

De redactie van Groot Nissewaard volgt het project op de voet en houdt de lezers  op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Uit de krant