Afbeelding

Twee ton subsidie voor ondersteuning Zuid-Hollandse journalistiek

Algemeen 186 keer gelezen

De provincie heeft na de tweede aanvraagronde €200.000 uitgekeerd aan mediaorganisaties en journalisten om journalistieke producties mogelijk te maken in Zuid-Holland. De regeling is bedoeld om de kwaliteit van de lokale en regionale journalistiek te bevorderen en te stimuleren.

In totaal zijn 18 aanvragen beoordeeld. Producties die een beroep kunnen doen op de mediafondsen van Leiden of Delft zijn uitgesloten, omdat daar de gemeentelijke mediafondsen al actief zijn met cofinanciering van de provincie. 10 van de 18 aanvragen zijn toegekend tot een bedrag van bijna €200.000. 

Het gaat om de volgende mediaorganisaties en projecten: Bollenstreek Omroep, Duurzaamheid op TV, tv-productie;Freelance via dagblad Trouw, de Nieuwe Zijderoute, bedreiging of buitenkans voor Rotterdam, onderzoek en artikelen;Captains BV, De Haagse Windwapper, vierdelige Youtube serie en tv-documentaire;Freelance via Open Rotterdam, Schie.nu, Omroep Delft en WOS, Gas eraf, gas erop, vierdelige documentaire over WarmtelinQ;Mediahuis Regionaal, Het mysterie van de Coupépolder, artikelenreeks;Mediahuis Regionaal, Winnaars en verliezers van de coronacrisis, artikelenreeks;RTV Rijnmond, Thuisloos, documentaire over zoektocht naar woning;Omroep West met Studio Alphen, Groene Hart steeds minder groen, onderzoek naar en documentaire over het Groene Hart in de afgelopen 50 jaar;Freelance via Leidsch Dagblad, Arbeidsmigranten in beeld, onderzoek en artikelen;Freelance via Den Haag Centraal, Papuas in Den Haag, onderzoek en longreads.

Oproep

De onafhankelijke selectiecommissie was overwegend positief over de kwaliteit van de aanvragen in de tweede ronde van september. Het aandeel toegewezen aanvragen had nog hoger kunnen zijn als aanvragen nog zorgvuldiger waren voorbereid. Oud-journalist en voorzitter van de selectiecommissie, Eva Kuit: “Sommige voorstellen waren in potentie wel goed, maar dienden nog verder uitgewerkt te worden. Dat hebben we ook aangegeven bij de onderbouwing. We hopen dus dat we die voorstellen straks weer terugzien.”

Nieuwe kansen in 2022

Binnenkort start de derde ronde. Van 1 tot en met 21 januari 2022 gaat het loket open en kunnen aanvragen worden ingediend door mediaorganisaties, journalisten en gemeentelijke mediafondsen. In totaal is voor het komend jaar, verdeeld over 2 rondes, een bedrag van €332.000 beschikbaar. Kuit wil journalisten in heel Zuid-Holland oproepen na te denken over goede voorstellen voor de ronde van januari. Ook roept zij meer multiculturele mediaorganisaties op mee te doen. In de tweede ronde waren zij vertegenwoordigd, maar dit kan nog beter.

Onafhankelijke commissie

De binnengekomen aanvragen zijn beoordeeld en geselecteerd door een externe, onafhankelijke deskundigencommissie. Deze commissie bestaat uit 4 leden, mensen die hun sporen in de journalistiek hebben verdiend en betrokken zijn bij innovaties en ontwikkelingen binnen dit domein.

Meer informatie

Kwaliteitsimpuls Zuid-Hollandse JournalistiekKwaliteitsimpuls Zuid-Hollandse Journalistiek: journalistieke productiesKwaliteitsimpuls Zuid-Hollandse Journalistiek: gemeentelijke mediafondsenVolg ons op Twitter!(verwijst naar een andere website)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant