Afbeelding
Foto: In de Lens Fotografie

Nissewaard in beweging

Algemeen 148 keer gelezen

In deze rubriek belichten we iedere week een sport of activiteit, door de ogen van een sportliefhebber, sporter, of sport/activiteitenaanbieder uit Nissewaard. Ze delen hiermee hun passie voor hun sport. Hierdoor krijgt u als lezer hiermee een kijkje achter de schermen van een sport of activiteit. Deze week deelt Linda van den Berg haar passie voor Hatha yoga. 

 Linda is zesendertig en woont in Zuidland. Sinds anderhalf jaar is ze Hatha yoga docent. Yoga blijkt zowel mentaal als fysiek ontzettend goed te zijn. Door middel van de yoga houdingen komen lichaam en geest weer in balans. Het zorgt voor een betere ademhaling en het allerbelangrijkste doel is om te kunnen ontspannen. ‘We krijgen dagelijks zoveel prikkels. Het is belangrijk om onszelf rust en ontspanning te gunnen. Yoga is veel meer dan de oefeningen op de mat zoals wij dit in de westerse wereld kennen. Het is een bepaalde levenswijze. Mediteren is ook een belangrijk onderdeel van de yoga en kun je eigenlijk omschrijven als ‘even een kopje theedrinken met jezelf’’, aldus de bevlogen Linda.

Yoga is voor iedereen, zeker ook voor diegene met bepaalde lichamelijke klachten. ‘Zelf ben ik twee jaar geleden in een burn-out terecht gekomen, omdat ik roofbouw pleegde op mijn lichaam. Ik nam nooit de tijd om te ontspannen en ging altijd maar door. Door middel van yoga heb ik geleerd om te ontspannen en mijn lichaam voelt nu erg goed aan door de oefeningen. Omdat ik nu letterlijk echt ‘voel’, hiernaar luister en op tijd gas terugneem’, legt Linda uit.

Linda volgt een opleiding als Integrale Hatha yoga docent en zit in haar derde jaar. Met yoga raak je nooit uitgeleerd, vindt Linda. Haar grootste doel is om zoveel mogelijk mensen te helpen om beter te ontspannen. Linda geeft drie keer per week les op verschillende locaties, waaronder Barnisse in Geervliet en in haar eigen Yogaschool ‘Zijn’ in Zuidland. 

‘Ik zou yoga iedereen aanbevelen. Ik hoor mensen vaak zeggen: yoga is niks voor mij want het is veel te zweverig of ik ben niet lenig genoeg. Yoga zorgt ervoor dat je beter met beide benen op de grond komt te staan en alles veel beter voelt. Daarbij hoef je echt niet lenig te zijn’, zegt Linda overtuigend.

 Linda’s yoga is een ontspannen inspanning en kan prima samen met een andere sport. Met yoga verlengt men de spieren waarbij men bij andere sporten de spieren juist verkort. Dat men uiteindelijk leniger wordt, doordat de spierelasticiteit toeneemt, is natuurlijk een mooie bijkomstigheid. Omdat Linda gelooft dat yoga je leven kan veranderen, is ze samen met een Holistisch coach gestart met ‘retraites’. Omdat beide dames inzien dat het nodig is om soms even te vertragen in deze snelle wereld. Meer informatie vindt men op www.manonwalhout.nl/slowlandsretraite

Namasté, namens Linda.

Uit de krant