Jaarringen vertellen een verhaal.
Jaarringen vertellen een verhaal. Foto: Waterschap Hollandse Delta
Buitengewoon groen

De leeftijd van bomen

Algemeen 35 keer gelezen

Bomen: onze zuurstofbron en het leefgebied van veel dieren. In de Hollandse Delta beheert het waterschap zo’n 60.000 bomen. Bomen kunnen wel zo’n 200 jaar worden en zelfs ouder dan dat. Hun leeftijd is af te lezen aan hun jaarringen. Maar hoe vertellen deze ringen dat?

Elk voorjaar maken bomen nieuwe houtvaten aan. Deze vaten lijken op de aderen van een mens. Ze vervoeren stoffen en houden de boom in leven. De nieuwe houtvaten laten bomen in dikte groeien. De aangemaakte vaten worden met het verloop van de seizoenen steeds dunner, waardoor er kleurverschil ontstaat. Dit maakt de jaarringen zichtbaar en afleesbaar. De jaarringen van een boom vertellen nog meer. Zijn de ringen breed, dan heeft de boom voldoende licht, water en voedingstoffen binnengekregen. Is er sprake geweest van droogte, ziekte of schaduw, dan is de groei van de boom vertraagd en zijn de jaarringen smaller.

Oudste boom van Nederland
De oudste boom van Nederland staat in Laren (Gld). Deze zomereik, bijgenaamd ‘De dikke boom’, is ongeveer 450 jaar oud, meet 763 cm in omvang en is 25 meter hoog.

Uit de krant