Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Bomen wijken voor bouw Centrumpoort

Algemeen 779 keer gelezen

Spijkenisse - Met het verplanten van één van de acht platanen op het Kolkplein, hebben de wethouders Mijnans en Bal het startsein gegeven voor het woningbouwproject Centrumpoort in Spijkenisse.

Alle platanen verhuizen naar Park Braband, de natuurspeeltuin.

‘Het verhuizen van bomen klinkt eenvoudig, maar is het niet’, legt wethouder Igor Bal (Ruimtelijke ontwikkeling en Duurzaamheid)  uit. ‘De verplaatsing is gelukt dankzij een intensieve samenwerking tussen de projectontwikkelaar, de gemeente en groendeskundigen en natuurlijk het goede jaargetijde. Daardoor krijgen acht kerngezonde platanen nu de kans verder te groeien op hun nieuwe adres in Park Braband in de wijk De Akkers. Dit is belangrijk, want we weten dat bewoners het fijn vinden als bomen een tweede kans krijgen en we daardoor onnodig kappen voorkomen.

Het Kolkplein in Spijkenisse verandert van een winkelgebied in een woongebied. De winkels maken plaats voor woningen en groen. Door de toenemende vraag naar woningen en de leegstand van de winkelpanden wordt deze locatie getransformeerd naar woningbouw. Op het Kolkplein komen drie bouwblokken met in totaal 150 appartementen en parkeerplaatsen. Op de locatie van Blok 45, tegenover het Kolkplein op de hoek van de Schenkelweg en de Dr. J.M. den Uyllaan, komen twee bouwblokken met 72 appartementen en parkeerplaatsen. In het eerste halfjaar van 2022 start de bouw van de eerste fase, dit zijn 96 huurwoningen. Eind 2026 staat de oplevering van de laatste fase van Centrumpoort op de planning. Er komen appartementen in verschillende prijsklassen, zowel huur- als koop. 

‘We zijn trots dat we weer met een project van start kunnen gaan dat aansluit op onze ambitie’, zegt wethouder Jan Willem Mijnans (Nissewaard naar 2040 en Wonen). ‘Centrumpoort is namelijk onderdeel van het meerjarig programma “Nissewaard naar 2040” waarmee het college werkt aan meer groen, goede bereikbaarheid, fijn wonen en ruimte om te werken. Dit project laat zien hoe we oplossingen vinden voor de leegstand van winkels en de toenemende vraag naar woningen.’ Een voordeel bij deze transformatie is dat ook de provincie Zuid-Holland de knip heeft getrokken om de plannen mogelijk te maken. 

‘Wij plaatsen ook weer hoogwaardig groen met bomen terug op deze locatie, precies zoals de gemeente met “Nissewaard naar 2040” voor ogen heeft’, zegt Arco Smit van Haagsebaan Vastgoed toe. ‘Wonen gaat namelijk niet alleen om gebouwen, maar ook om de omgeving en zorg voor het leefklimaat. Daar hoort ook groen bij, dat vinden wij belangrijk.’

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant