Chearleaden is voor iedereen vanaf vier jaar.
Chearleaden is voor iedereen vanaf vier jaar. Foto: PR

Nissewaard in Beweging

do 2 dec 2021, 12:00 Algemeen

In deze rubriek belichten we iedere week een sport of activiteit, door de ogen van een sportliefhebber, sporter, of sport/activiteitenaanbieder uit Nissewaard. Ze delen hiermee hun passie voor hun sport. Hierdoor krijgt u als lezer een kijkje achter de schermen van een sport of activiteit. 

Deze week delen we de passie voor het cheerleaden met Helen Huisman. 

Helen Huisman is 47 jaar, woont in Spijkenisse en beoefent Cheerleading. 

‘Ik vind het een leuke sport omdat er zoveel verschillende elementen in voorkomen, zoals dansen, turnen en stunten. Mijn dochter, Mary-Kate begon met cheerleaden op haar zesde, dat is nu ruim 8 jaar geleden. Ik ben toen af en toe eens gaan helpen en zo ben ik er uiteindelijk ingerold als coach en als teammanager’, vertelt Helen enthousiast. Het is bij deze sport van belang dat men goed samen kan werken als team. De sport is bedoeld voor jongens en meiden vanaf vier jaar tot alle leeftijden. Het betreft vooral een teamsport.’

Helen benadrukt, dat het bij deze fanatieke sport niet alleen om het stereotyperende gaat, zoals het met de Poms zwaaien. ‘Cheerleaden is zoveel meer dan alleen beetje juichen. Het is best  een risicovolle sport. De stunts die wij doen kunnen ook fout gaan. Je moet daarom enorm vertrouwen hebben in elkaar. En daarom vinden we het ook belangrijk om naast de sport ook andere (sport)activiteiten te doen met elkaar’, aldus Helen. 

Het bevat zoveel facetten van verschillende sporten, gemixt door elkaar. Men wordt hierbij aangesproken en uitgedaagd op verschillende vaardigheden en sportcomponenten. Denk hierbij aan coördinatie, ritme, kracht, lenigheid en conditie. Uiteraard hoeft men niet alles al volledig te beheersen. Dat wordt juist geleerd op de cheerleader opleiding. 

‘Wij doen niet aan wedstrijden mee. Daar vinden wij de druk te groot voor. Maar we treden regelmatig op met festivals en op de wedstrijden van onze lokale American Footballers, de Spijkenisse Scouts. We zouden graag een grotere groep volwassenen willen hebben. Vanaf achttien jaar. Dus ben je tussen de achttien en veertig plus kom dan meedoen! Men hoeft geen ervaring te hebben. Maar vooral veel zin en enthousiasme!’, zegt Helen met bezieling. 

De cheerleaders trainen op de maandag, dinsdag en woensdagavonden. Op verschillende locaties en het veld van het American Football team Spijkenisse Scouts. Begint het bij jou al te kriebelen, stuur dan een mail naar spijkenissecheerleaders@outlook.com of een berichtje via Facebook, Instagram of Tiktok @wyanetscoutscheerleaders

Uit de krant