Schouwmeester Martijn van der Torre aan het werk.
Schouwmeester Martijn van der Torre aan het werk.

Elke sloot heeft zijn eigen code

do 2 dec 2021, 14:00 Algemeen

De sloten en singels in onze regio hebben een eigen code. Zo weten het Waterschap wie de eigenaar is. Dat is van belang bij de jaarlijkse schouw, de controle van het slootonderhoud, die 1 december begint. Dan controleert waterschap Hollandse Delta of de sloten er goed bijliggen, het water goed doorstroomt en er geen waterplanten in de weg staan. Bij elkaar is dat zo’n 7.400 kilometer en ruim 18.000 sloten.

Groen of rood
Een goedgekeurde sloot wordt als groen aangemerkt, een afgekeurde als rood. De eigenaar krijgt via een brief een herkansing om het alsnog in orde te maken. Alle sloten moeten voor 15 maart schoon zijn. Daarna is de sloot het domein van de waterdieren en -planten om zich rustig te kunnen ontwikkelen.

Onderhoudsstrook
Iedereen onderhoudt zijn eigen sloot. Maar hoe zie je of het jouw sloot is of die van de gemeente of het waterschap? Langs de sloten van het waterschap ligt vaak een onderhoudsstrook van 5 meter. Heb je zo’n strook op je terrein, houd deze dan vrij. Dan kunnen haar onderhoudsmachines ongehinderd hun werk doen.

Uit de krant