Ronnie heeft een enorme passie voor boulderen.
Ronnie heeft een enorme passie voor boulderen. Privéfoto

Nissewaard in beweging

Algemeen 860 keer gelezen

In deze rubriek belichten we iedere week een sport of activiteit, door de ogen van een sportliefhebber, sporter, of sport/activiteitenaanbieder uit Nissewaard. Ze delen hiermee hun passie voor hun sport. Hierdoor krijgt u als lezer een kijkje achter de schermen van een sport of activiteit. 

Deze week delen we de passie voor boulderen met Ronnie Poeljes. 

Ronnie Poeljes heeft op jonge leeftijd veel moeten meemaken. Dankzij de steun van zijn familie, een handje vol goede vrienden en toeverlaat fysiotherapeut Gijs Gelderblom kan hij zeggen dat hij de persoon is geworden die hij nu is. ‘Toen ik vijftien was heb ik drie herseninfarcten gehad. Dit heeft geleid tot spasmes in mijn rechter lichaamshelft, dit gaat gepaard met constante pijn. De doctoren zeiden dat ik niet meer kon functioneren als een normaal persoon en dit heb ik voor een te lange tijd geloofd. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts en kwam ik terecht in een depressie. Ik was 24 jaar en op mijn dieptepunt’, zo vertelt Ronnie. 

Door de hulp om hem heen is hij langzaamaan weer kunnen gaan geloven in zichzelf. Hoogtepunt hierin is voor Ronnie het sporten met de fysiotherapeut. Daar leerde Ronnie zijn lichaam te corrigeren en te sterken. Nu drie jaar later, beoefent Ronnie nog steeds fitness en is hij twintig kilo aan spiermassa bijgekomen. Het allerbeste is dat Ronnie met zekerheid durft te zeggen dat hij zijn spasme onder controle heeft. 

‘Sporten heeft ervoor gezorgd dat ik bewegingsvrijheid kreeg en trots kan zijn op mijzelf’, zegt Ronnie stellig. Hij volgt een fitnesstraining van drie keer in de week. Daarnaast doet de sportieve Ronnie aan boulderen. Boulderen is wandklimmen zonder zekering. In deze sport kan Ronnie zijn nieuwe bewegingsvrijheid en kracht toepassen om de meest gecompliceerde fysieke puzzels op te lossen tijdens het wandklimmen en zo te kunnen klimmen tot een hoogte van maximaal vier meter. 

Ronnie sport voor zichzelf, om zijn lichaam te kunnen controleren, sterker te maken en zijn fysieke conditie te behouden en zodoende alles aan te kunnen wat op zijn pad komt. Zowel fysiek als mentaal. Boulderen kan vanaf jonge leeftijd. Het is belangrijk om te weten wat iemands persoonlijk niveau is om de lat hoger te kunnen leggen. ‘Niemand wordt buitengesloten waar ik mijn sport beoefen. Het maakt niet uit hoe je fysieke en mentale gesteldheid is. Als jij in jezelf gelooft, kan je vechten voor verbetering. Hoe klein de stappen ook mogen zijn. Uiteindelijk kom je op een punt waar je trots bent op jezelf. Opgeven is geen optie!’, zo sluit Ronnie af. 

Kijk voor meer informatie op www.nkbv.nl                                                                                                                                                                                        

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant