Afbeelding

Verbod op verkoop alcohol en tabak onder 18 jaar

Actueel 85 keer gelezen

Den Haag - Vanaf vandaag mag er geen tabak of alcohol worden verkocht aan personen die jonger zijn dan 18 jaar. Jongeren onder de 18 jaar mogen dus geen alcohol bij zich hebben in het openbaar, bijvoorbeeld op straat, in een kroeg of op een station. Degene die dat toch doet is strafbaar en kan een boete krijgen.

Waarom 18?
Alcohol kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van jongeren. Ook drinken jongeren nu te vroeg, te veel en te vaak alcohol. Dit kan leiden tot ongelukken, overlast, over schrijden van (seksuele) grenzen en alcohol vergiftiging. Daarom is het belangrijk dat jongeren zeker tot 18 jaar geen alcohol drinken.

Roken
Voor de meeste rokers begint hun tabaksverslaving in de periode dat ze op de middelbare school zitten. In deze periode vertonen jongeren experimenteergedrag, zijn ze beïnvloedbaar en zijn hun hersenen zeer gevoelig voor de verslavende eigenschappen van nicotine. Hoe eerder een kind begint met roken hoe waarschijnlijker het is dat hij of zij verslaafd raakt. Ook kunnen rokers die vroeg zijn gestart met roken op latere leeftijd vaker moeilijker stoppen met roken. Het is dus belangrijk dat jongeren niet beginnen met roken. Daarom is er voor gekozen de verkrijgbaarheid van tabak voor jongeren te beperken en pas mogelijk te maken vanaf 18 jaar.


Kijk voor meer informatie op http://www.rijksoverheid.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant