Rode rivierkreeft.
Rode rivierkreeft. Foto: Waterschap Hollandse Delta
buitengewoon groen

Rivierkreeften in de Hollandse Delta

Algemeen 646 keer gelezen

In de jaren ‘80 zijn er uitheemse rivierkreeften opgedoken in de Nederlandse wateren. Verschillende soorten doen het goed in de sloten en planten zich gemakkelijk voort. Aanvankelijk hadden ze weinig natuurlijke vijanden, maar inmiddels staan ze steeds vaker op het menu van de blauwe reiger, fuut en otter. Ze eten alles, waterdiertjes en -planten. Daarmee eten ze sloten kaal, wat slecht is voor de waterkwaliteit. Ook graven ze graag in zachte grond, waarmee ze oevers van sloten zouden kunnen beschadigen.

De overlast in het gebied van het waterschap is beperkt. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen voor het verdwijnen van waterplanten of een achteruitgang van de waterkwaliteit. Ook zijn nog geen gevallen bekend van het ondergraven van taluds, wegbermen of dijken. Maar het waterschap houdt dit goed in de gaten, net als de waterkwaliteit. 

Verspreiding in het gebied van het waterschap
Als het gaat om uitheemse rivierkreeften komen met name twee soorten voor in dit gebied: de gevlekte rivierkreeft en de rode rivierkreeft (allebei uit Amerika). De eerste soort is ruim verspreid over alle Zuid-Hollandse eilanden. De tweede soort komt vooral voor op het Eiland van Dordrecht. Verder zijn er enkele meldingen bekend op de andere eilanden.  

Onderzoek
In 2017 heeft het waterschap samen met de Universiteit Wageningen en de Good Fish Foundation onderzoek gedaan naar de effecten van het vissen op rivierkreeften. Dit gaf een tijdelijke afname van de populatie. Landelijk lopen er meerdere onderzoeken naar de bestrijding van uitheemse rivierkreeften. Het waterschap volgt deze onderzoeken en wacht de resultaten hiervan af.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant