De verkeerssituatie in Simonshaven vraagt om maatregelen, zoals die ook in Hekelingen genomen gaan worden.
De verkeerssituatie in Simonshaven vraagt om maatregelen, zoals die ook in Hekelingen genomen gaan worden. Foto: Foto-Ok.nl

Verkeersveiligheid vraagt om maatregelen

Politiek 1.177 keer gelezen

Hekelingen/Simonshaven - Momenteel loopt er een onderzoek naar de verkeerssituatie in Hekelingen. Het college heeft de intentie om waar mogelijk aanvullende verkeersmaatregelen in Hekelingen te treffen, zo blijkt uit de beantwoording van vragen die de PvdA gesteld heeft over de verkeerssituatie in Hekelingen. 

De uitvoerbaarheid ervan zal mede afhangen van draagvlak onder belanghebbende bewoners. 

Verkeerstelling
Vlak voor de lockdown in 2020 zijn er met behulp van radartellers metingen uitgevoerd op de in-/uitvalswegen van Hekelingen. Uit de resultaten van die metingen blijkt dat de Toldijk (ter hoogte van de Aaldijk) circa 440 motorvoertuigbewegingen per etmaal op een gemiddelde werkdag verwerkt. Voor de Meeldijk (ter hoogte van de Hekelingsweg) is dat aantal motorvoertuigbewegingen circa 1.477 en ter plaatse van de hoofdentree van Hekelingen, op de Dorpsstraat nabij de rotonde Hekelingsweg op een gemiddelde werkdag 2.391 motorvoertuigbewegingen per etmaal.

Nieuwe ontsluiting
Met de afronding van de werkzaamheden van Plan Waterrijk zal de Herenweg een verbinding krijgen met de Joh. Jongejanlaan. Het autoverkeer kan dan in de toekomst ook via de Herenweg rijden. Het college verwacht echter niet dat deze nieuwe autoverbinding zoveel verkeersbewegingen weg zal nemen dat de verkeersbelasting op de huidige in-/uitvalswegen van Hekelingen sterk zal afnemen. Het is daarom vooral van belang dat de ontsluitende wegen, zoals de Dorpsstraat en Meeldijk het verkeer op een adequate en vooral ook verkeersveilige wijze kunnen blijven verwerken.

Maatregelen
Het accent van de aanvullende verkeersmaatregelen zal daarom vooral gericht zijn op het verhogen van de verkeersveiligheid door de veilige snelheid van 30 km/uur beter af te dwingen. Informatie over de snelheden wijzen namelijk uit dat de snelheid op een aantal wegvakken binnen Hekelingen nog te hoog ligt. Met name op die wegen waar geen voetgangersvoorzieningen zijn, is dat een belangrijk signaal om daar via extra te treffen verkeersmaatregelen adequaat op in te spelen.

Simonshaven
Wat Simonshaven betreft, geeft het college aan dat er goed contact is met een aantal inwoners. Tijdens verschillende overleggen zijn er zaken naar voren gekomen die op korte termijn uitgevoerd konden worden. Onder andere het herstellen van de zichtbaarheid van de wegversmallingen op de Molendijk en het herhalen van de 30 km/h zone in de Beverwijkstraat zijn in overleg met de bewoners afgestemd en uitgevoerd.

Vorige week is er tijdens een inwonersavond gesproken over de gereden snelheden en de weg inrichting. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant