Afbeelding

Gemeentelijke kinderombudsman onderzoekt welke obstakels er zijn voor kinderen met een beperking

Algemeen 206 keer gelezen

In iedere gemeente wonen kinderen met een beperking of chronische ziekte. Bijvoorbeeld kinderen die in een rolstoel zitten, slechthorend of slechtziend zijn, kinderen met autisme of kinderen met diabetes. Hoe is het voor hen om op te groeien met een beperking? Welke obstakels komen zij tegen in het dagelijks leven? De gemeentelijke kinderombudsman Stans Goudsmit gaat dat onderzoeken. Samen met kinderen en jongeren. De kinderombudsman roept kinderen en jongeren ook op om hun ervaringen via een online vragenlijst met haar te delen.

Kinderen en jongeren met een beperking of chronische ziekte hebben op basis van het VN Verdrag Handicap het recht om gewoon mee te doen, net als alle andere kinderen. Maar lukt dat deze kinderen ook? Dit gaat Stans Goudsmit onderzoeken in Albrandswaard, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Nissewaard en Rotterdam.

De kinderombudsman krijgt signalen dat er nog obstakels zijn om gewoon mee te kunnen doen. Zo is er niet voor alle kinderen met een beperking of chronische ziekte een passende plek op school. Sommige kinderen zijn eenzaam. School is ver weg. De dagen op school zijn lang, waardoor er weinig tijd is voor hobby’s of een baantje. Het regelen van de zorg is ingewikkeld en levert ouders stress op.

In dit onderzoek staan de kinderen en jongeren centraal. Het gaat immers om hun leven. Wat gaat er goed en wat kan beter in hun dagelijks leven? En welke oplossingen zien zij? De kinderombudsman gaat daarover met kinderen en jongeren in gesprek. Op school en thuis. Ook loopt de kinderombudsman met een aantal kinderen en jongeren een dagje mee om meer inzicht te krijgen in hun leven. De kinderombudsman richt zich op deze gebieden: thuis, school, vrije tijd, veiligheid, zorg en participatie.

Daarnaast opent de kinderombudsman een online vragenlijst. Daar kunnen kinderen en jongeren, en ook ouders en professionals, hun ervaringen met de kinderombudsman delen. De vragenlijst staat vanaf vandaag tot 1 december 2021 open op https://www.kinderombudsmanrotterdam.nl/

Naar aanleiding van deze inbreng en de gesprekken brengt de kinderombudsman advies uit aan de gemeenten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant