Afbeelding

Een inbreker is zo binnen (+ VIDEO)

Actueel 72 keer gelezen

Regio - Donderdagavond 7 november ontving de deelgemeente Rozenburg in de hal van het deelgemeentehuis een enorme groep belangstellenden voor informatie over inbraakpreventie in het kader van het ‘donkere dagen offensief’. Ex-inbreker Evert Jansen vertelde beeldend hoe gemakkelijk wij het een gelegenheidsinbreker maken en hoe slordig wij omgaan met onze eigen veiligheid in en om het huis.Een paar weken geleden hebben senioren in Bernisse al uitleg gekregen over inbraak- en brandpreventie.

Donkere dagen
Het wordt vroeger donker. Voor inbrekers de ideale mogelijkheid om hun slag te slaan. De politie is dan ook weer het donkere dagen offensief gestart om burgers attent te maken op wat ze kunnen doen om inbraken, maar ook straatroven en overvallen, de zogeheten high impact crimes, zo veel mogelijk te voorkomen.

Specieke aanpak
De eenheid Rotterdam heeft een specifieke aanpak bij deze misdaden. Een aanpak die ook gevolgd wordt door District 11, de Eilanden.  Michael Rodgers, de plaatsvervangend districtchef ziet in Spijkenisse een toename van inbraken. Het is daarom van belang om mensen attent te maken op wat ze kunnen doen om zelf geen slachtoffer te worden. ‘Leg nooit je laptop of i-pad in het zicht en sluit je ramen en deuren als je weggaat. Ook al loop je even naar je buurman. Laat ook geen ladders staan en zorg voor goed hang- en sluitwerk’. 

Preventie
Er worden preventiebijeenkomsten georganiseerd, maar ook bij bewonersavonden is de politie aanwezig om uit te leggen wat burgers zelf kunnen doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden. ‘We noemen het niet voor niks high impact crimes’, zegt Martin van Henge, hoofd opsporingl. ‘Mensen houden er vaak psychische klachten aan over dat iemand aan hun spullen heeft gezeten. Bepaalde zaken hebben niet zozeer een financiële waarde, maar vaak meer een emotionele waarde’. ‘We gaan langs de deur met een preventie map’, vult Rodgers hem aan. ‘Het is heel belangrijk dat mensen de typenummers en/of serienummers noteren van identificeerbare goederen. Mocht er dan toch ondanks alle voorzorgsmaatregelen ingebroken worden, dan maken deze gegevens het terugvinden van de goederen een stuk makkelijker’.

Hulp van burgers nodig
De politie doet wat ze kan maar ze kan het niet alleen. Rodgers: ‘We hebben de hulp van de burgers nodig. Zij kennen de mensen in hun straat, weten welke auto’s er horen en welke niet’, Als u verdachte personen ziet, belt u dan gerust 112. U hoeft niet te wachten tot er daadwerkelijk iets gebeurt. ‘Het onderbuik gevoel dat er iets niet klopt is bij veel mensen aanwezig’.  In Hellevoetsluis hebben hondenbezitters van de gemeente een brief gekregen met het verzoek om als ze de hond uitlaten, hun omgeving goed in de gaten te houden en verdachte zaken direct te melden.

De donkere dagen houden aan tot maart volgend jaar. Dan wordt het weer langzaam licht. Tot die tijd (maar ook daarna): wees alert, durf 112 te bellen bij verdachte zaken, registreer je goederen goed en bied geen gelegenheid om in te breken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant