Aad en Brina doen zo veel mogelijk dingen samen.
Aad en Brina doen zo veel mogelijk dingen samen. Foto: Madeleine de Haas

Nog altijd plezier in het leven

Algemeen 597 keer gelezen

Spijkenisse - Aad Luthart en Brina Hensen waren 15 en 16 jaar oud toen ze elkaar leerden kennen bij de Pinkstergemeente. Na een verkeringstijd van vijf jaar, trouwden ze op 26 september 1951 in Rotterdam. Ze trokken in bij de vader van Aad, waar ook hun oudste dochter geboren is.

Na een jaar of vijf verhuisden ze naar de Da Costastraat in Spijkenisse, waar ze ruim 40 jaar hebben gewoond. De woning werd geregeld door Pakhuismeesteren, de werkgever van Aad. Pakhuismeesteren had woningen aan de Vondelingensingel maar die waren nog niet klaar. Ze hebben toen een ruil gemaakt met de Shell, waardoor het echtpaar Luthart tussen de Shell medewerkers kwam te wonen en een Shell medewerker een woning van Pakhuismeesteren kreeg aangeboden. Aad werkte ruim 40 jaar bij Pakhuismeesteren, waar hij van machinist tot A-operator opklom. Twintig jaar geleden verhuisde het echtpaar naar het Jacob Catshof omdat ze graag een gelijkvloerse woning wilde hebben. 

Reislustig
Het echtpaar heeft bijna heel Europa ontdekt met de caravan. Scandinavië was favoriet, ze kwamen in Noorwegen, Zweden, tot tegen de Russische grens aan. Tien jaar geleden gingen ze naar Mexico en ook bezochten ze Thailand.  Vanwege de lichamelijke beperkingen die hun leeftijd meebrengt, is vakantie niet meer mogelijk. ‘We gaan nu regelmatig een dagje op pad met de SWO’, zegt Brina. Zo brachten ze kortgeleden nog een bezoek aan Zeeland.

Fietsen
Aad fiets nog altijd. Als Brina met de scootmobiel op pad gaat, fietst Aad er achter aan. Zo worden gezamenlijk de boodschappen gedaan. Bij het huishouden krijgt Brina éénmaal per week hulp, maar verder doen ze alles zelf. Brina gaat graag naar het klaverjassen en samen gaan ze naar de bingo. Omdat Aad wat minder goed ziet, houdt Brina beide kaarten in de gaten.

Oma-dag
Op donderdag is het opa- en oma-dag. Dan komt één van de achterkleinkinderen de hele dag bij het echtpaar over de vloer. ‘Als de kleintjes komen, lig ik op de grond’, zegt Aad die zichtbaar geniet van de kleinkinderen. De dozen speelgoed worden tevoorschijn gehaald en alles mag. ‘Ik ga echt niet zeggen dat ze iets niet mogen doen, want dan willen ze nooit meer komen’, zegt Brina. En daarbij, het is allemaal droog stof zoals ze het noemt.

Feest
Het huwelijksfeest is zondag gevierd met kinderen en klein- en achterkleinkinderen, neven en nichten en kinderen van goede vrienden. Brina: ‘Als ik dood ben, zie ik niemand meer dus reden om nu een groot feest te geven.’ Ondanks de ongemakken geniet het echtpaar nog volop. ‘Ik heb nog altijd plezier in het leven’, zegt Aad, die iedere morgen een boterham met pindakaas en één met appelstroop neemt. ‘Dat vind ik lekker.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant