Max komt op ware grootte voor de deur te liggen.
Max komt op ware grootte voor de deur te liggen. Foto: PR

Maak Max Mogelijk & Laat Levie Leven

Algemeen 306 keer gelezen

Spijkenisse - Op 27 oktober 1942 werd de Joodse familie Levie vanuit hun woning annex slagerswinkel aan de Voorstraat 220 (nu 14a) te Spijkenisse, als laatste van de 47 Joodse inwoners van Voorne-Putten, met de RTM stoomtrein (het ‘Moordenaartje’) via Hoogvliet weggevoerd door de Duitse bezetter. 

Geen van hen ontkwam aan de verschrikkingen van de Holocaust. Allen vonden de dood in vernietigingskampen. Alleen Max, de Duitse herdershond van de slagersfamilie, overleefde de oorlog en hield dagenlang na de deportatie van de familie trouw de wacht voor de deur van de slagerij. Max zou zijn baasjes nooit meer terugzien. Het gezin bestond uit slager en paardenhandelaar Salomon (Sallie) Levie (50), zijn vrouw Mina Levie-Monas (56), zoon Charles Bertus (15), dochter Ellie (10) en inwonende tante Adriana (Jaantje) de Vries (78). 

Vanuit Rotterdam werd het gezin Levie met honderden andere Joodse Nederlanders op transport gesteld naar het concentratiekamp Westerbork in Drenthe. Vandaaruit ging de reis verder richting het Duitse Kosel (nu Pozle in Polen) waar Sallie en Charles en alle mannen tussen de 15 en 50 jaar achterbleven om verspreid te worden over verschillende kampen in Midden Europa om onder erbarmelijke omstandigheden dwangarbeid te verrichten. Zij stierven kort na elkaar op of rond 31 maart 1943 van uitputting. De overige ‘passagiers’ in de wagons met ook Mina, Ellie en tante Jaantje, vertrokken naar het vernietigingskamp Auschwitz in Polen waar zij op 5 november 1942 direct na aankomst werden vergast. In heel Nederland werden 102.994 Joden gedeporteerd, slechts 5.200 van hen keerden na de oorlog terug. 

Tachtig jaar na dato, op 27 oktober 2022, hoopt het comité ‘Maak Max Mogelijk & Laat Levie Leven’ een levensgroot- door beeldhouwer Tineke Nusink - vervaardigd bronzenbeeld voor de deur van de voormalige slagerij te plaatsen als blijvende herinnering aan wat nooit mag worden vergeten. Verder werken columnist/auteur Joop van der Hor en historicus/auteur Jean-Philippe van de Zwaluw aan een boek over deze en andere trieste gebeurtenissen. Met onder meer de Historische Vereniging Spijkenisse, het Streekarchief Voorne-Putten en tal van anderen wordt verder gewerkt aan ondersteunende lesbrieven voor de scholen in de regio. Ook de voorgevel van de slagerij aan de Voorstraat hoopt men in oude luister te herstellen. Het comité is o.l.v Cees Vingerling inmiddels een inzamelingsactie gestart voor de vervaardiging van de bronzen Max en de realisatie van het overzichtsboek van de geschiedenis over de 45 gedeporteerde Joodse inwoners van het eiland Voorne-Putten. Bij de totstandkoming van het boek ‘Zij keerden niet meer terug’ (werktitel) heeft het schrijversduo Zwaluw en van der Hor zich verzekerd van de medewerking van mevrouw Riet de Leeuw- Van Weenen uit Zuidland die vele publicaties en boeken over de Joodse gemeenschap op het eiland heeft geschreven en Bob Benschop van het Streekarchief.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant