Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Co Breederland viert 105e verjaardag

Algemeen 1.023 keer gelezen

Zuidland - 105 is ze inmiddels, Jacoba Breederland-van Bodegom uit Zuidland. Vanmiddag vierde ze die mijlpaal met een lunch samen met haar zeven kinderen en partners.

Co werd geboren in Simonshaven als middelste in een gezin met 12 kinderen. Haar vader was o.a. wegwerker, boerenknecht, begrafenisondernemer en koster. Alhoewel ze uit een arm gezin kwam, had ze toch heel veel vriendinnen met zowel rijke als arme ouders. ‘Toen we een keer gingen spelen op de Ring, kreeg ik een springtouw van een rijke mevrouw die daar woonde. Ik was de koning te rijk’, vertelde ze toen ze 100 werd.

Een kwartje per week
Als 11-jarige moest ze wekelijks voor haar opoe boodschappen halen. ‘Daar kreeg ik een kwartje voor dat werd gespaard. Later werd daar voor mij en m’n zus Pietje een nieuwe jurk van gekocht.’  Ook haalde Co elke week de rijksdaalder op die haar arme opoe als leefgeld van de kerk kreeg; AOW bestond nog niet. Toen ze 13 was, paste Co dagelijks op de koeien van boeren in de weilanden van Biert. ‘Daarmee verdiende ik zes gulden per week! Een hoop geld, maar het moest natuurlijk allemaal thuis worden afgegeven.’ Na een jaartje werd ze ‘meisje’ bij een boerenfamilie en daarna volgden andere betrekkingen.

Aardappelhandel
In 1936 trouwde Co met de uit Zuidland afkomstige Nicolaas Breederland. Ze ontmoetten elkaar destijds boven het café Meiburg op De Ring in Zuidland, waar dansles gegeven werd. ‘Die is voor mij, had Niek tegen de dansmeester gezegd toen hij mij zag’, vertelde Co met sprankelende ogen. Co en haar man kregen zeven kinderen. Inmiddels zijn er 66 klein- en achterkleinkinderen. Co’s man werkte zich op tot aardappel tussenhandelaar. Na de watersnood in ‘53, waarbij ook huizen in Zuidland onder water stonden, betrok de familie een huis van bij die ramp verdronken mensen aan de Kerkweg. Financieel hadden ze het goed. In 1961 overleed haar man plotseling. Hun toen 17-jarige zoon Henk zette de zaak voort.

Rijbewijs
Op aandringen van de kinderen haalde Co haar rijbewijs en reed auto tot haar 80e. Co heeft altijd in Zuidland gewoond. Eerst in een eengezinswoning daarna in een seniorenwoning en vervolgens verhuisde ze naar een aanleunwoning. Sinds vijf jaar woont ze in Bernissesteyn. Ze is blij als ze bezoek krijgt want haar gezichtsvermogen is zo slecht geworden dat ze niet meer kan lezen of puzzelen. En dat was haar grote hobby. Ook hoort ze niet zo best meer. Ondanks haar broze gezondheid, heeft ze corona overleefd en kon ze haar 105e verjaardag vieren. Daarmee is ze de oudste bewoonster van Zuidland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant