Het echtpaar vierde thuis het huwelijksfeest.
Het echtpaar vierde thuis het huwelijksfeest. Foto: Madeleine de Haas.

Dansavond leidt tot 60-jarig huwelijk

Algemeen 556 keer gelezen

Spijkenisse - In de jaren 60 werd er op zaterdag en zondag gedanst in de Gouden Leeuw in Heenvliet. Daar ontmoette de 18-jarige Lena Breederland uit Zuidland en de 21-jarige Arie Bravenboer uit Nieuwesluis elkaar. 

Arie wilde Lena wel thuisbrengen, maar kreeg van vrienden al te horen dat hij daar de eerste avond echt niet op hoefde te rekenen. ‘Dan vraag ik het haar volgende week nog een keer’, was Arie’s reactie. De keer erop fietste hij mee naar Zuidland. ‘Dat was een hele trap’, houdt hij zijn kinderen en kleinkinderen voor. ‘Een fiets zonder versnellingen of een accu en dan eerst van Heenvliet naar Zuidland en dan terug naar Nieuwesluis. En op tijd thuis zijn, want de volgende morgen moest ik weer vroeg aan het werk.’ In die tijd had Arie diverse baantjes en was ook een tijdje melkboer. Een van zijn dochters kreeg dan ook te horen dat zij er eentje van de melkboer was.

Op 17 augustus 1961 trouwden ze in Heenvliet. Een jaar eerder hadden ze al een huis gekocht in Nieuwesluis. Helaas moesten ze daar weg vanwege de uitbreiding van het Botlekgebied. Ze waren de eersten die uit het dorp vertrokken en verhuisden naar de Ringdijk in Geervliet. Met twee kleine kinderen, waarvan er één naar school ging, was het voor Lena rennen en vliegen om op tijd bij de school te staan en de jongste te voeden. Arie werkte toen voor de betonfabriek van Van Bodegom in Spijkenisse en ging op de fiets naar zijn werk. ‘Ik voetbalde toen bij PFC en hoefde alleen maar de sloot over om op het veld te zijn, maar toen er een woning achter het toenmalige postkantoor in Spijkenisse vrij kwam, heb ik mijn baas gevraagd of ik die woning kon huren. Hij moest wel opgeknapt worden, maar volgens mijn baas kon ik dat zelf wel doen; ik mocht het materiaal van de zaak meenemen.’ Na een paar jaar verhuisde het echtpaar naar de Essenstraat, waar ze ruim 25 jaar gewoond hebben. Inmiddels wonen ze al weer ruim 21 jaar in de Maaswijk met zicht op de polders. Een mooi uitzicht, maar veel zijn ze niet thuis. Als ze de kans krijgen, zitten ze in februari en maart in Spanje. Lena: ‘Het is er warm en ook gezellig. We hebben er een grote kennissenkring.’ In april vertrekken ze naar camping het Waterbos in Rockanje en blijven daar tot het einde van het seizoen.

Of Arie nu thuis in Spijkenisse is of op de camping, het klussen kan hij niet laten. Thuis doet hij onderhoudsklussen in het complex en houdt de bloembakken op het parkeerterrein netjes. Op de camping is hij het ‘service-aanspreekpunt’. ‘Ik ben op de camping ook altijd aan het rommelen. Als je ziet wat er weggegooid wordt. Ik probeer het te repareren en geef het vaak weg. Vroeger knapte ik nog wel eens fietsen op en verkocht die dan weer.’ Lena gaat regelmatig naar rommelmarkten en als ze dan iets van haar gading ziet, probeert ze af te dingen. En bijna altijd lukt dat ook. Arie weet inmiddels dat hij zich er dan niet mee moet bemoeien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant