Het klepelen van de berm.
Het klepelen van de berm. Foto: Waterschap Hollandse Delta

Alle bermen waterschap worden jaarlijks gemaaid

Algemeen 236 keer gelezen

Het maaien van alle bermen in haar beheergebied doet waterschap Hollandse Delta meestal niet zelf. Per regio werkt zij samen met plaatselijke aannemers. De manier waarop zij maaien en de planning van de werkzaamheden zijn van tevoren vastgelegd in een maaibestek. Kort maaien, meer gefaseerd maaien en het gemaaide gras een paar dagen langer laten liggen en dan pas opruimen. Zo zorgt het waterschap voor meer duurzaam beheer, biodiversiteit en ecologische verbinding.

De ecologisch beheerde bermen zijn inmiddels gemaaid en afgevoerd. Door het maaisel af te voeren, verschraalt de grond wat leidt tot meer biodiversiteit.

Klepelen overige bermen
Na 15 juli is er begonnen met het maaiwerk aan de overige bermen. Deze worden ‘geklepeld’. Bij klepelen wordt de bermvegetatie in tegenstelling tot maaien niet afgesneden, maar afgeslagen en gekneusd. Het geklepelde materiaal blijft liggen en wordt niet afgevoerd. Omdat Waterschap Hollandse Delta meer bermen ecologisch wil gaan beheren, zal het aantal bermen dat geklepeld wordt steeds kleiner worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant