Waterplanten zorgen voor structuur in de sloot.
Waterplanten zorgen voor structuur in de sloot. Foto: PR

Een gezonde sloot

Algemeen 1.697 keer gelezen

Het water in een gezonde sloot bevat voldoende zuurstof, laat het zonlicht door en bevat voldoende voedingsstoffen voor planten en dieren.

Waterplanten zorgen voor structuur. Zonder waterplanten zal een sloot snel achteruitgaan. De enige soorten die dan nog overleven zijn muggenlarven, wormen en bacteriën. Die produceren giftige stoffen en verwekken ziektes zoals botulisme.

Een sloot met waterplanten is als een bos. Een sloot zonder waterplanten lijkt meer op een woestijn. Op bladeren en stengels worden eieren afgezet. Drijvende waterplanten zoals waterlelies en kroos bieden schaduw en schuilplekken. Ze hebben een negatief effect als ze meer dan 75% van de sloot bedekken. Vooral kroos is een killer, want het bedekt hele sloten met als gevolg giftig zuurstofloos water. 

Dit kan ook gebeuren door planten die niet in onze wateren thuishoren, zoals de waternavel en de kleine waterteunisbloem. Vooral kroossoorten kunnen, als er te veel voeding in het water zit, hele sloten bedekken. Zorg er daarom voor dat er niet te veel voedingsstoffen in het slootwater terechtkomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant