Afbeelding

Veel kansrijke beroepen in Rijnmond

Algemeen 465 keer gelezen

De arbeidsmarkt vertoont tekenen van herstel. De economie groeit in 2021 met 3,2% sterker dan eerder verwacht en meer mensen zullen aan het werk zijn en komen. De toekomst blijft echter met onzekerheden omgeven in de context van de coronapandemie. Het herstel blijkt in Rijnmond onder meer uit het hogere aantal openstaande vacatures in het eerste kwartaal 2021 dan in de voorafgaande kwartalen in 2020. Ook de spanning op de arbeidsmarkt loopt op.

Vanaf juni 2021 verstrekt UWV in Rijnmond bijna een kwart minder WW-uitkeringen dan een jaar eerder. De arbeidsmarkt vertoont tekenen van herstel, terwijl er wel onzekerheden blijven door de coronacrisis. Van de openstaande vacatures in de regio heeft twee derde betrekking op beroepen die voorkomen in het recente overzicht kansrijke beroepen. Een derde van de werkzoekenden met WW zoekt werk in een kansrijk beroep.

Kansrijke beroepen het meest gevraagd
In Rijnmond heeft twee derde van de 18.500 openstaande vacatures aan het eind van het eerste kwartaal 2021 betrekking op kansrijke beroepen die in het landelijk overzicht zijn opgenomen. Het gaat om 12.700 vacatures. Het aandeel in het totaal van werkzoekenden met WW en een kansrijk beroep bedraagt 6.500 per juni 2021. Monteurs industriële machines & installaties, productieplanners en elektriciens zijn voorbeelden van kansrijke beroepen waarvoor in Rijnmond veel vacatures openstaan.

Een vijfde van de werkzoekenden met een WW-uitkering heeft per juni 2021 in Rijnmond een beroep met een veel minder gunstige positie op de arbeidsmarkt. Voorbeelden van beroepen bij deze werkzoekenden zijn ondersteunend secretariële medewerkers, managers verkoop & marketing, receptionisten & telefonisten en medewerkers bedrijfsrestaurant & horecabuffetten. Breder zoekgedrag en carrièreswitches kunnen dan een oplossing bieden. Nicole Kievits, rayonmanager UWV Rijnmond: ‘Competenties, ervaring en belangstelling vormen aanknopingspunten voor de keuze voor een ander beroep en/of een andere sector. Een handig middel daarvoor is het overzicht van overstapberoepen waarin werkzoekenden kunnen zien welke overstapmogelijkheden er zijn vanuit beroepen met minder goede perspectieven op de arbeidsmarkt. Soms is hiervoor een opleiding nodig. Werkzoekenden kunnen de mogelijkheden bespreken met hun adviseur werk van UWV. Ook ondersteunt het Leerwerkloket Rijnmond werkzoekenden die nieuwe wegen willen inslaan. Zij hebben zicht op de diverse scholingsmogelijkheden die er zijn ook bij de partners waar we mee samenwerken.’

Een kwart minder WW-uitkeringen dan vorig jaar
UWV versterkt eind juni 2021 21.172 WW-uitkeringen aan werkzoekenden in Rijnmond. In vergelijking met mei 2021 zijn dat 890 minder uitkeringen (-4,0%) en ten opzichte van juni 2020 6.100 minder uitkeringen (-22,3%). De grootste bijdragen aan de daling in juni 2021 zijn afkomstig van de dienstverlenende beroepen, waaronder vooral kelners, barpersoneel, koks en schoonmakers, en de technische beroepen met in het bijzonder bouwpersoneel en hulpkrachten bouw & industrie. Op jaarbasis is de grootste bijdrage aan de afname afkomstig van de technische beroepen vooral hulpkrachten bouw & industrie en bouwarbeiders, en economisch-administratieve beroepen, zoals administratief medewerkers. Eind juni 2021 bedraagt het WW-percentage (het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking) in Rijnmond 2,9%, iets hoger dan het landelijke WW-percentage van 2,6%.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant