Tonnie heeft een passie voor zwemmen.
Tonnie heeft een passie voor zwemmen. Privéfoto

Nissewaard in Beweging

Algemeen 739 keer gelezen

In deze nieuwe rubriek belichten we iedere week een sport of activiteit, door de ogen van een sportliefhebber, sporter, of sport/activiteitenaanbieder uit Nissewaard. Ze delen hiermee hun passie voor hun sport. Hierdoor krijgt u als lezer hiermee een kijkje achter de schermen van een sport of activiteit. Deze week deelt Tonnie van Ettinger uit Spijkenisse haar passie voor de sport zwemmen. 

Tonnie is een bekend gezicht in Spijkenisse, zeker voor diegene die wel eens een groepsles in het lokale zwembad heeft gevolgd of kinderen op zwemles heeft gehad. Maar liefst drieëntwintig jaar een geziene juf bij het Rivierabad en sinds kort met pensioen. Iets wat nog veel te vroeg komt voor de actieve Tonnie. Daardoor is ze elders nog steeds voor een aantal uur per week aan de slag in haar favoriete beroep als zwemonderwijzer. Ze komt nog met regelmaat op haar oude werkplek, om met de kleinkinderen te zwemmen en weer even oude bekende te zien. Tonnie heeft een sportief gezin, heeft Guus als levenspartner en reeds twee volwassen kinderen en drie kleinkinderen. 

De zwemsport kent meerdere facetten, die niet met elkaar te vergelijken zijn. Het is voor jong en oud, Tonnie buigt zich voornamelijk over de techniek van het zwemmen. Het aanleren van de zwemtechniek bij kinderen en volwassen, het verzorgen van groepslessen in waterplezier bij volwassenen én het aansturen van het banenzwemmen, vielen binnen het takenpakket van deze veelzijdige dame.  ’Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Ik heb er verschillende opleidingen voor moeten volgen. Want zwemonderwijzer word je niet zomaar’, aldus de enthousiaste Tonnie. Fanatiek in de zwemsport was Tonnie toen ze jong was. Ze nam succesvol deel aan tal van wedstrijden. Voor de levendige Tonnie is het plezier in zwemmen altijd het belangrijkste geweest. Juist dat plezier wilde ze op andere overdragen. ‘Zwemmen is een gezonde sport. Je kunt er veel plezier uithalen. Het is recreatief te beoefenen, maar ook als wedstrijdsport. Daarbij is het supergoed om conditie mee op te bouwen’, zo vult Tonnie met hartstocht voor haar sport aan.

Als jong meisje is Tonnie al begonnen met zwemmen. Ze is gestart in de zwemwedstrijdsport, waar ze vele uren per week trainden. Nog altijd is de actieve Tonnie in het water te vinden. Zowel voor haar werk, maar ook voor haar eigen ontspanning. Zodra ze even kan, is ze in het water te vinden. Deze ondernemende dame, raad dan ook iedereen aan om eens een duik in het water te komen nemen! Bij het de (buiten)zwembaden in Nissewaard vind je van alles wat met watersporten te maken heeft. Ter afsluiting geeft Tonnie aan dat zwemmen gewoon heel leuk is om zelf te doen en het kan door alle seizoenen heen. ‘Zwemmen, het daagt je uit!’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant