Kan het windpark gerealiseerd worden nu de Raad van State bepaald heeft dat er andere normen gehanteerd moeten worden?
Kan het windpark gerealiseerd worden nu de Raad van State bepaald heeft dat er andere normen gehanteerd moeten worden? Afb. PVV Nissewaard

Windpark Brielse Maasdijk: hoe nu verder?

Algemeen 1.362 keer gelezen

Vorige maand is de Nota van beantwoording Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor het project Windpark Brielse Maasdijk vastgesteld.

De inzet is minimaal 4 en maximaal 6 windturbines te plaatsen. In eerste instantie werd er gesproken over maximaal 9 windturbines. Twee locaties (turbines 2 en 9) worden niet verder onderzocht. Een turbine zou te dicht bij de turbines van Rotterdam komen, de andere locatie is niet mogelijk vanwege leidingwerk in de bodem.

De volgende stap in de MER procedure is het onderzoeken en beoordelen van de effecten van de vier opstellingsalternatieven. Ieder alternatief heeft twee verschillende varianten met verschillende tiphoogten per variant. Op basis van dit onderzoek wordt er een voorlopig voorkeursalternatief bepaald. Dat voorkeursalternatief wordt voorgelegd aan de gemeenteraad en de omgevingsraad.  Hierna wordt het MER rapport ter inzage gelegd en kunnen betrokkenen opnieuw zienswijzen indienen. Die worden beantwoord in de nota van beantwoording MER.

Na vaststelling van het MER rapport, start de vergunningenprocedure. Ook in dat stadium kunnen belanghebbenden zienswijzen indienen. Zodra de gemeente de vergunningen verleend heeft, is het mogelijk voor belanghebbenden die eerder in de vergunningenprocedure een zienswijze hebben ingediend, die niet gehonoreerd is, om beroep in te stellen bij de Raad van State. Pas als de Raad van State de vergunningen in stand laat, kan er gebouwd worden. 

De vraag die er nu echter is, is gaat het allemaal wel door? Op 30 juni heeft de Raad van State een uitspraak gedaan die consequenties heeft voor de bouw van windparken. Voor de algemene normen voor geluid, slagschaduw en veiligheid die in Nederland gelden voor de bouw en het gebruik van windturbines moet op grond van het Europese recht een beoordeling worden gemaakt van de gevolgen voor het milieu. De regering zal nu zo’n milieubeoordeling moeten maken. Tot die tijd mogen deze algemene normen in het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling niet worden gebruikt voor windturbineparken. 

De uitspraak van de Raad van State is het gevolg van het Nevele arrest van het Hof van Justitie in Luxemburg. In dit arrest oordeelde het Europese Hof in een zaak over een Belgisch windturbinepark dat voor een aantal windturbinenormen op grond van de Europese richtlijn voor Strategische Milieubeoordeling een milieubeoordeling moet worden gemaakt en dat dit ten onrechte was nagelaten. Belanghebbenden die tegen de uitbreiding van het windpark in Delfzijl procederen hebben met positief gevolg aangevoerd dat volgens het Europese recht ook voor de Nederlandse windturbinenormen een milieubeoordeling moet worden gemaakt.

Het gevolg van de uitspraak is dat overheden de windturbinenormen in het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling niet mogen gebruiken voor windturbineparken totdat een milieubeoordeling is gemaakt. De regering is nu aan zet om zo’n milieubeoordeling te maken. Als die beoordeling op juiste wijze is afgerond, dan staat het overheden weer vrij om aan te sluiten bij de windturbinenormen die dan mogelijk zijn gewijzigd. De uitspraak betekent niet dat er in de tussentijd geen nieuwe besluiten meer kunnen worden genomen over windturbineparken. De gemeenteraad is bij een bestemmingsplan niet verplicht om aan te sluiten bij de windturbinenormen uit het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling. Hij kan in een bestemmingsplan eigen normen stellen, als deze normen maar goed worden gemotiveerd voor het concrete bestemmingsplan. 

De gemeente Eemsdelta, waar Delfzijl onder valt, wil eigen normen vast stellen en heeft daar 26 weken de tijd voor gekregen. Wat doet Nissewaard? Wacht de gemeente af wat de regering doet of gaat ze zelf haar normen vaststellen? Bewoners uit Spijkenisse-Noord hopen op het eerste want dan worden er de eerstkomende jaren nog geen windmolens gebouwd en zullen er meer resultaten bekend zijn van lopende onderzoeken naar gezondheidsschade. 

De PVV fractie wil niet wachten tot na het reces en heeft het college op de man af gevraagd wat ze gaat doen: wachten of zelf de normen vaststellen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant