Afbeelding

Gebruikers A15 reageren op oproep

Verkeer 101 keer gelezen

Regio - De ANWB heeft na haar oproep aan de weggebruiker de afgelopen dagen ongeveer 800 reacties ontvangen over de verkeersveiligheid op de A15 Gorinchem - Nijmegen. De bond deed deze oproep naar aanleiding van het hoge aantal ernstige verkeersongevallen op dit traject in de afgelopen periode. “Opvallend is de betrokkenheid van de inzenders en hoe gedetailleerd zij inzicht geven over de gang van zaken op deze snelweg. Met wat zij beschrijven wijst alles er op dat de weg aan de grens van zijn capaciteit zit. Op de rechterstrook zit de weg vol met vrachtverkeer; de linkerstrook wordt gevuld met personenauto’s. Deze maximale belasting heeft gevolgen voor de verkeersveiligheid”, aldus de ANWB.

Spookfiles
In een overbelaste situatie zorgen kleine verstoringen al voor zich plotseling voordoende files: de zogenaamde spookfiles of hamonicafiles. In zo’n onverwachte file doen zich gemakkelijk kop- staartaanrijdingen voor. Hoe kleiner de volgafstand tussen de voertuigen, hoe groter de kans is op een aanrijding. Houden weggebruikers echter wel afstand dan wordt het gat vaak direct opgevuld door verkeer dat van de rechter rijstrook komt. Veel weggebruikers geven aan dat zij zelf een aanrijding op de A15 bij herhaling slechts ternauwernood hebben kunnen voorkomen. Ook geven de weggebruikers aan dat het vrachtverkeer er zeer druk is en dat de vrachtwagenchauffeurs korte volgafstanden aanhouden (treintjes).

Matrixborden
Een extra complicerende factor is, dat het zicht op plotselinge files afneemt bij hoogteverschillen in de weg. Dit wordt op veel snelwegen ondervangen met matrixborden, maar op de A15 is dit niet het geval. Daarom wordt de plaatsing van matrixborden langs de A15 veelvuldig als suggestie aangedragen.

Inhaalverbod vrachtauto's
Hoewel er op deze weg in de spits een inhaalverbod voor vrachtwagens geldt, houden sommige chauffeurs zich daar niet aan. Inhalende vrachtwagens zorgen ervoor dat het overige verkeer plotseling afremt, wat de beruchte spookfiles tot gevolg kan hebben. Velen pleiten daarom voor betere handhaving en zelfs voor uitbreiding van het inhaalverbod.

Vervolg
De ANWB bespreekt de inbreng van de weggebruikers volgende week met Rijkswaterstaat en andere betrokken partijen om te kijken hoe de situatie verbeterd kan worden en of het mogelijk is de aangedragen oplossingen uit te voeren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant