Afbeelding
column

Corona 2.0

Column 205 keer gelezen

Word je er net zo moe van als ik, dat eindeloze corona gedoe? Nu waren we eindelijk die domme mondkapjes kwijt, mochten we weer een winkel in, naar de dierentuin of bioscoop, begint de ellende weer opnieuw. Het was toch te verwachten dat mensen zich weer volop in het leven zouden storten. Zo zijn we nu eenmaal en het heeft lang genoeg geduurd.

Maar ja, er is weer een nieuwe variant en die blijkt weer heel besmettelijk en hup daar vliegt het besmettingscijfer weer de lucht in. Ditmaal vooral onder de jongeren want die zijn weer naar de nightclubs, dancings, of hoe het tegenwoordig allemaal heet, gegaan. En dat is nu juist de groep die pas als allerlaatste gevaccineerd wordt.

Er komen bij mij toch wel vragen op. Had de overheid moeten zorgen voor meer IC bedden? Het is afgelopen 1,5 jaar wel gebleken dat het aantal ver onder de maat is. Zeker als er zo’n pandemie is maar ook denk ik als er een ander soort grote ramp zou gebeuren. Meer bedden dus en opgeleid personeel. Als men daar een jaar geleden al mee was begonnen zou het nu minder problemen geven. Er staan tenslotte acht ziekenhuizen leeg in Nederland, er moest tenslotte zo nodig bezuinigd worden. Als deze opnieuw gevuld waren, met bijvoorbeeld al die bedden die in het Ahoy en de MECC gestaan hebben, hadden we nu een dubbel aantal IC beden kunnen hebben. Is waarschijnlijk veel goedkoper dan meer dan een jaar het bedrijfsleven overheid proberen te houden met steunmaatregelen. Maar ja dat is boeren wijsheid, en boeren zijn toch al niet erg populair bij de overheid. Die zien ze liever verdwijnen, tenminste de veeboeren vanwege de stikstof ellende.

Een andere vraag die opkomt is hoe het komt dat dit coronavirus zo snel meerdere varianten weet te produceren? We hebben Ebola gehad en SARS en MERS. Ook heel besmettelijk en dodelijk maar zonder Britse, Braziliaanse, Zuid Afrikaanse Japanse of Indiase D varianten. Het lijkt haast onnatuurlijk zoals dit virus zich gedraagt en ik vraag me af wat we nog meer kunnen verwachten. En of door iedere variant weer alles in een lockdown moet gaan. Dat is toch niet vol te houden? Ik vraag me af of de huidige vaccins wel bestand zijn tegen dit virus geweld. Ik ben geen wappie maar ergens is er in het beleid en met dit virus 2.0 iets niet in orde.

Fred Lorsheijd

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant