Afbeelding
EA Speelman
Koop Lokaal

Vleesveehouderij van Bergeijk: grote passie voor Vee en Vlees

Algemeen 3.800 keer gelezen

Vanuit de eigen veehouderij aan de Rachelseweg in Hekelingen, gelegen op een steenworp afstand van het Spui en Spijkenisse, start Vleesveehouderij Van Bergeijk deze week met de verkoop van kwaliteitspakketten rundvlees voor vleesliefhebbers. Boerin Ilonka is hier de drijvende kracht achter.

Bij de Van Bergeijks draait het zeven dagen per week om de uitgebreide veestapel. Op hun veehouderij midden in het groene weidelandschap hebben ze vleestypische runderen, schapen en paarden. Daarnaast zijn er zeven honden die het erf bewaken en waar ze af en toe hobbymatig een nestje mee fokken.

De veehouderij wordt gerund door Johan van Bergeijk, ondersteund door zijn vriendin Ilonka Hofstra. Het hele gezin en ook lieve vrienden helpen mee in het bedrijf, inclusief Johans zoon Erik en dochter Chantal. Erik werkt buitenshuis en Chantal volgt een opleiding tot verpleegkundige. Naast hun werk en studie, helpen zij altijd mee op de boerderij. Ook het jongste gezinslid Nikita, het driejarige dochtertje van Johan en Ilonka, helpt al goed mee.

Op een avond, toen Johan en Ilonka ‘een bakkie’ aan het doen waren, bedacht Ilonka dat ze haar grote passie voor het vee en vlees wilde uitbreiden. “Hoe leuk zou het zijn om vlees direct van de boerderij aan te gaan bieden en te verkopen. Regelmatig komen er mensen vragen of wij zelf vlees verkopen. Mensen lijken zich steeds bewuster te worden van wat zij eten en zijn oprecht geïnteresseerd in het boerenbedrijf. Graag zou ik mijn steentje willen bijdragen aan die bewustwording”, aldus Ilonka.

Johan bleek er wel oren naar te hebben. Nu is Ilonka bezig met de opleiding aan de slagersvakschool in Rijswijk. Ze heeft haar toekomstplannen al helemaal bedacht; namelijk een nieuw ingericht winkeltje waar zij en Johan het vlees van de zelf gefokte runderen gaan verkopen. Maar nu wordt er al gestart met de verkoop van kwaliteitsvleespakketten via facebook, de website, via mail of telefonisch. (De adresgegevens vindt u onderaan deze pagina).

Ilonka is er erg blij mee dat zo lang ze nog bezig is met haar opleiding aan de slagersvakschool en het verwezenlijken van het winkeltje, het vlees klaargemaakt kan worden bij het bedrijf waar ze stage loopt, Vleesboerderij Boot in Kerkwerve (Zeeland). Ze heeft het daar ontzettend naar haar zin en heeft er een geweldig leerbedrijf aan. Supertof is het dan ook dat deze mogelijkheid is geboden. De hele keten van het verbouwen van voedergewas, aanwas van runderen, het opgroeien van de dieren, het vervoer naar en van het slachthuis, het uitbenen, verwerken en verpakken van het vlees en de verkoop is daar in eigen beheer. De volledige weg die het stukje vlees maakt tot aan de winkelschappen is dus met eigen ogen te aanschouwen. Dat geeft een prettig en vertrouwd gevoel. ‘Dat is toch fantastisch!’ zegt Ilonka.

In de toekomst willen Johan en Ilonka dit op het eigen bedrijf ook realiseren. Daarom ook dat ze de opleiding tot slager volgt.

Liefde, aandacht en zorg voor het vee 

Vol trots leidt Ilonka ons rond op de veehouderij. Er heerst daar een ontspannen en rustige sfeer. De koeien staan op hun gemak zonder enige stress aan een stuk door te eten en kunnen zich vrij bewegen door de stal. Vanaf het voorjaar tot de herfst lopen ze lekker in de wei. In de winter staan ze allemaal op stal.

Ilonka vertelt dat de sfeer mede zo rustig is omdat het vee altijd kan eten. ‘Het eten gaat de hele dag door’, vertelt Ilonka. Het voedsel is natuurlijk en bestaat uit mais, brok en (ingekuild) gras, aangevuld met vers groenteafval dat we van Tuinderij Vers krijgen. Vooral op het laatste zijn ze dol. Johan legt uit dat het belangrijk is dat er gedurende de hele dag een evenwichtige en energierijke voedselinname is. Dat voorkomt groeischommelingen. De slagers die de koeien kopen, zien heel snel of een koe een goede verzorging heeft gekregen en zien zelfs hoe het hen in hun jeugd is vergaan.

Ook op een andere manier wordt het de koeien naar de zin gemaakt. Koeien kunnen zichzelf niet krabben, maar hoeven toch geen jeuk te krijgen; in de stal hangt een borstel die zoon Erik met een vriend heeft gemaakt die gaat draaien wanneer ze erlangs lopen. Ilonka zegt lachend dat er een hele rij wachtenden voor de borstel stond, toen deze net was opgehangen.

De koeien kalven het hele jaar door, maar in dit seizoen valt het hoogtepunt. Voor de drachtige koeien die er nu zijn, is een aparte ruimte ingericht. De kalfjes blijven na hun geboorte minimaal een half jaar bij de moeder en drinken volop moedermelk. Wanneer de kalfjes ongeveer een half jaar oud zijn en in hun eigen behoefte kunnen voorzien met het rantsoen dat er op de boerderij gevoerd wordt, worden zij afgespeend, ofwel ergens anders op het terrein gestald. Zo kunnen de koeien weer bijkomen van het voeden voordat ze weer een kalfje krijgen.

In de veehouderij worden er koeien gefokt van verschillende rassen:

- Belgisch Witblauw

- Verbeterd Roodbont

- Blonde d’Aquitaine

- Piemontese

Zelf is Ilonka een grote liefhebber van de roodbonte tekening. Deze dieren hebben gestalte, een prachtige rode kleur en een (h)eerlijk karakter. De koeien zijn uitgezocht op grond van de kwaliteit van hun vlees.

Met het eigen fokprogramma wordt ook goed gelet op het welzijn van de dieren. Er wordt naar gestreefd dat de koeien op de natuurlijke manier afkalven, zonder dat er medisch ingrijpen nodig is.

Verkoop van vleespakketten voor echte vleesliefhebbers 

De Van Bergeijks willen rustig beginnen met de verkoop van hun zelfgefokte vlees. Ze starten met kwaliteitspakketten van rond de 15 kg, waarin een breed assortiment vers vlees is opgenomen dat is voorbereid om te worden ingevroren. Het pakket wordt gevuld met entrecote, (kogel)biefstuk, runderhaas, rosbief, bieflappen, sukadelappen, riblappen, gehakt, tartaar, mager vlees, burgers en schenkel en mergpijp. De prijs bedraagt € 12,50 per kg. Een klant kan ervoor kiezen zelf de porties te maken. Gaandeweg zullen er meer producten bijkomen, afhankelijk van de wensen van de klanten.

Toekomstplannen blijven er genoeg. Ilonka wijst op naar de lichte, grote ruimte die dit jaar nog zal worden verbouwd tot moderne winkel.

Al met al een schitterend bedrijf in een prachtige groene omgeving waar ze met recht trots op kunnen zijn!

Bestellen

Het bestellen van vleespakketten kan via facebook, website, via mail of telefonisch.

Facebook pagina: Vleesveehouderij van Bergeijk

Website: www.boerderijvanbergeijk.nl

E-mail: vleesvanbergeijk@gmail.com

Telefonisch: 0641570418 (Ilonka)

Van Bergeijk
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant