Waterberging Waalbos.
Waterberging Waalbos. Foto: Remie Kranendonk | REEM.

Droge voeten dankzij 170 waterbergingsgebieden

Algemeen 337 keer gelezen

Verspreid in de polders van waterschap Hollandse Delta liggen 170 waterbergingsgebieden. Deze gebieden zijn verlaagd en afgegraven. Ze kunnen extra veel regenwater opvangen bij extreme neerslag en bij hoge waterstanden. Zo blijft onze omgeving droog.

De waterbergingsgebieden bestaan uit kruidenrijke graslanden, natuurvriendelijke oevers en poelen begroeid met riet. De gebieden bieden veel ruimte voor de ontwikkeling van onze ecologie. Ze zijn bij uitstek geschikt voor bijzondere planten en dieren. De gebieden zijn ecologische verbindingszones of stapstenen tussen grotere natuurgebieden.

Onderhoud
Het waterschap laat de natuur niet helemaal haar gang gaan. Dan groeien de waterbergingsgebieden dicht en verliezen ze hun functie. Daarom voert Hollandse Delta één keer per jaar onderhoud uit. Het waterschap maait de graslanden en voert het maaisel af. Een schrale bodem is beter voor de biodiversiteit. Ook de waterplanten en oevers en delen van het riet worden gemaaid. Sommige beplanting zoals wilgenopschot, wordt verwijderd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant