Afbeelding

Financieel gezond Nissewaard kan naar de toekomst kijken

Algemeen 238 keer gelezen

De gemeente Nissewaard staat er financieel goed voor. De algemene reserve is groot en gaten in de begroting worden grotendeels structureel opgelost. ONS Nissewaard blijft zich zorgen maken over de financiële huishouding van het sociaal domein. De gemeente heeft daar zelf uit de reserves moeten plukken om de tekorten te dichten.

Door de grote algemene reserve heeft de gemeente Nissewaard in deze coronatijd en in de tekorten op het sociaal domein kunnen bijspringen om het leed onder ondernemers en inwoners te verzachten. “Voor wat betreft de corona-bijdragen heeft de gemeente goed insprongen”, stelt fractievoorzitter Jeroen Postma. “Hopelijk kunnen we die tijd nu achter ons laten. Maar over het sociaal domein en met name de jeugd- en ouderzorg maakt ONS zich meer zorgen. Net als veel andere gemeenten krijgen we van het Rijk structureel te weinig geld om die zorg optimaal te leveren. Nu heeft het Rijk 1,3 miljard toegezegd, wat neer komt op zo’n 6 miljoen euro voor Nissewaard op het gebied van de jeugdzorg. Dat is uiteraard zeer welkom, maar is eigenlijk alleen om het gat van dit jaar te dichten. De bijdrage vanuit Den Haag zou structureel omhoog moeten.”

Toekomst

Als we naar het perspectief van de gemeente kijken geeft de ruime algemene reserve de gemeente ook mogelijkheden. “Uiteraard zijn er veel uitdagingen. Maar als we naar de toekomst kijken is het verbeteren van de leefomgeving in bestaande wijken en kernen toch een heel belangrijke voor ONS”, stelt Jeroen Postma. De begroting laat zien dat er vanuit de gemeente de komende vier jaar al zo’n vijftig miljoen euro wordt geïnvesteerd op het gebied van stadsbeheer. “Projecten als in Sterrenkwartier kunnen als voorbeeld dienen. Maar ook grote herstraatprogramma’s zoals in Spijkenisse Noord. De gemeente moet zich inzetten om projecten in wijken en kernen van de grond te krijgen. Een voorbeeld is ook de opknapbeurt van winkelcentrum Akkerhof. Samen met andere partijen investeren in een betere leefomgeving.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant