Afbeelding

ZHE Tour over Voorne-Putten

Sport 113 keer gelezen

Spijkenisse: De vijfde editie van de Zuid-Hollandse Eilanden Tour voor elite/beloften wordt aanstaande zaterdag om 12.30 uur op de Marrewijklaan in Spijkenisse weggeschoten. Tom Bal was in de vorige editie van de Zuid-Hollandse Eilanden Tour nabij zijn ouderlijke woning in Rockanje de aanstichter van de beslissende slag, die na een zinderende finale met verder nog eens drie teamgenoten in Spijkenisse zou leiden naar de overwinning van zijn ploeggenoot bij Restore Cycling, Bas Krauwel.

‘De ZHE Tour moet wat mij betreft de wedstrijd van het jaar worden,’ legt Tom Bal zich een enorme portie druk op de schouders om aan het einde van de 160 loodzware kilometers van ‘waaieren’ over de eilanden Albrandswaard, IJsselmonde, de Hoekse Waard, Goeree Overflakkee en Voorne-Putten te willen scoren. ‘Ik herinner me de demarrage van vorig jaar nog heel goed, kreeg Stan Godrie mee en vervolgens sloten er nog eens elf renners aan. De slag viel bij de bevoorrading, zaten we met verder Milan van den Ende, Stefan van Winden en Bas Krauwel mee in de kopgroep. Bas maakte het mooi af. We hebben het binnen de ploeg al weken over de ZHE Tour. Het zal niet makkelijk worden, maar als het een beetje meezit willen we dat kunststukje opnieuw herhalen.’

De winnaar van de ZHE Tour moet vooral gezocht worden in de wielerequipes van De Jonge Renner (Jeroen Boelen en Ruud Aerts), Restore EBH Elshof (Tom Bal, Bas Krauwel en Milan van den Ende), Jan van Arckel (Sander Oostlander en Bart Vendrig), De Waardrenner (Jos Koop, Marco van Kuijvenhoven, Jan Bos en Erik Jan Kooiman) en Westland Wil Vooruit met onder anderen Nick van der Meer, Danny Vrolijk en Jelle van der Marel. De regioverenigingen RWC Ahoy’ uit Rotterdam, PRC Delta uit Spijkenisse en De Hoekse Renners uit Puttershoek kunnen helaas geen eliteteam meer op de been brengen. De voormalige renners van PRC Delta, die wel in actie komen zijn Arie Teun Roobol en David de Leeuw bij de Waardrenner onder leiding van Joop Pel en Tom Bal bij Restore EBH Elshof. Tom Bal wil zich ten opzichte van vorig jaar, waarin hij zegevierde in de GP RWC Ahoy’, drie toptien plaatsen behaalde in respectievelijk het Districtskampioenschap van Zuid-Holland, de Wim Hendriks Trofee en de ZHE Tour, weer stappen vooruit maken. ‘Ik ben tijdens mijn stage flink wat kilo ’s aangekomen, maar desalniettemin wil ik er dit jaar echt voor gaan. Ik heb voor mezelf en tijdens het trainingskamp in El Arenal op Mallorca keihard getraind, ben met ruim zeven kilo minder zelfs afgetraind. Het seizoen begon ook lekker met onder meer een zesde plaats in de Meeus Race, een tweede plaats in de Wim Hendriks Trofee en afgelopen zaterdag een zevende plaats in de A7 Classic in Drachten. ‘In de Meeus Race werd iedereen er met die harde storm afgereden. Ik bleef als clubrenner over met onder anderen drie man van Metec. Tijdens die race heb ik mijn stempel gedrukt.’ De ambitieuze derdejaars student HBO Werktuig Bouwkunde aan de Hoge School in Rotterdam heeft er alles voor om hogerop te komen. De Rockanjenaar is te vergelijken met een renner als Dirk Bellemakers, die stap voor stap uiteindelijk tot een zeer gewaardeerd professional is uitgegroeid bij de Belgische ProTour formatie van Lotto-Belisol. ‘De Rijke-Shanks wil naar een Protour-status. Dat is net iets te hoog gegrepen voor mij, maar ik zou graag de stap willen maken naar een continentale wielerploeg. Ik kan het niveau aan, maar zal hen daarvan, om interesse te wekken, wel moeten overtuigen. Dat kan ik alleen maar doen door mezelf in de kijker te rijden, goed te zijn in etappekoersen en op het NK. De vorm van de Meeus Race moet ik zien door te trekken en daar heb ik alle vertrouwen in. Het doel voor dit seizoen is een klassieker winnen, het liefst aanstaande zaterdag in de Zuid-Hollandse Eilanden Tour,’ droomt de voormalige renner van PRC Delta en De Volharding hardop. ‘Ik leg mezelf een bepaalde druk op, maar krijg er geen complex van. Ik ken het parcours, train er samen met Michael Vingerling. Jezelf laten zien in je eigen trainingsgebied, geeft een stuk extra motivatie. Als je dat dan ook nog eens mag afsluiten met een podiumplaats, ja, dat zou heel mooi zijn.’

Programma 5eZuid-Hollandse Eilanden Tour, Marrewijklaan in Spijkenisse met afwachtingswedstrijden:
09.00 uur: Start toertocht (160 km).
09.30 uur: Jeugdcategorie 5 (20 km).
10.10 uur: Jeugdcategorie 6 (25 km).
10.50 uur: Jeugdcategorie 7 (30 km).
12.00 uur: Opstellen Elite/Beloften op de Marrewijk-
laan, tekenen presentielijst.
12.30 uur: Start elite/beloften clubcompetitie 5eZuid-
Hollandse Eilanden Tour (160 km).
13.00 uur: Nieuwelingen (50 km).
15.05 uur: Finish toertocht.
15.40 uur: Eerste passage/tussensprint ZHE Tour.
16.10 uur: Tweede passage ZHE Tour.
16.20 uur: Finish 5e Zuid-Hollandse Eilanden Tour.

Doorkomsttijden wielerklassieker Zuid-Hollandse Eilanden Tour over Voorne-Putten:
14.55 uur: Hellevoetsluis Nieuweweg, Nijverheidsweg, Carousselweg, Kanaaldijk Oost.
15.03 uur: Abbenbroek Drieendijk, Gemeenlandsedijk Noord, Oudelandsedijk.
15.13 uur: Oudenhoorn Eeweg, Dorpsweg, Ruigendijk.
15.18 uur: Abbenbroek Haasdijk.
15.21 uur: Zuidland (1e passage) Stationsweg, Ring, Molendijk.
15.34 uur: Spijkenisse (1e passage) Garsdijk, Hekelingseweg.
15.38 uur: Spijkenisse Vredehofstraat, Marrewijklaan (1e passage finish), Raadhuislaan, Schenkelweg.
15.42 uur: Spijkenisse Groene Kruisweg.
15.46 uur: Geervliet Groene Kruisweg, Polderlaan.
15.49 uur: Biert Ringdijk, Dorpsweg.
15.54 uur: Zuidland (2e passage) Nieuwe Veerdam, Oosteinde, Ring, Molendijk.
16.08 uur: Spijkenisse (2e passage) Hekelingseweg.
16.11 uur: Spijkenisse Vredehofstraat, Marrewijklaan, Raadhuislaan, Schenkelweg, Heemraadlaan, Hekelingseweg.
16.20 uur: Finish Marrewijklaan.

Toerversie
Om 09.00 uur gaan de toerfietsers van start voor hun toertocht (165 km.) die met een snelheid van ca. 27 km. per uur over dezelfde wegen als de wedstrijd gaat.
De toertocht wordt begeleidt door politie en verkeersregelaars, die tijdens de passage verkeer op de kruisingen tijdelijk tegen zullen houden. In Dirksland zullen de deelnemers ca. 20 minuten pauzeren en krijgt men een lunchpakket uitgereikt. Inschrijven voor de toertocht is nog mogelijk via www.zhetour.nlof op de dag zelf tot 08.30 uur nabij de start in de Marrewijklaan in Spijkenisse.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant