Ecologisch maaien in het Bernissegebied.
Ecologisch maaien in het Bernissegebied. Foto: WSHD/Ruud Sies

Proef met maatwerk voor ecologisch beheer

Algemeen 192 keer gelezen

Onze dijken beschermen het land tegen overstromingen. Het is dus belangrijk dat onze dijken sterk blijven. Hoe mooi is het om dit te combineren met meer biodiversiteit? En laten we eerlijk zijn, dat kan wel een boost gebruiken.

Waterschap Hollandse Delta start een proef om veilige dijken en meer biodiversiteit te combineren. Ze wil bloemrijke en kruidenrijke dijken. De dijk wordt steviger door de verschillende worteldieptes. Ze houdt rekening met zeldzame planten- en diersoorten. Ook kunnen insecten er beter leven. Om tot kruidenrijke beplanting te komen, bepaalt het waterschap per proeflocatie hoe ze maait.

Maatwerk voor maaiwerk
Omdat iedere dijk anders is, is maatwerk belangrijk. Dit najaar onderzoekt het waterschap alle proefdijken op de ontwikkeling van planten en de toename van insecten. Natuurlijk wordt ook de stevigheid van de dijk gecontroleerd. Zo beoordeelt ze het huidige beheer. Zorgt het voor een goede ontwikkeling? Of moet ze het aanpassen bijvoorbeeld door anders te maaien? Zo werkt ze aan meer biodiversiteit op onze veilige dijken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant