Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Kwaliteitsimpuls Vlinderveen: er staat nog niets vast

Algemeen 947 keer gelezen

Spijkenisse - Bij de herontwikkeling van Vlinderveen en omgeving is nog van alles mogelijk. Dat bleek vanavond  tijdens de online informatiebijeenkomst  waarbij de gemeente en een vertegenwoordiger van Realconomy uitleg gaven over het project.

Inwoners konden via de chat vragen stellen. Een aantal daarvan is live beantwoord. Alle vragen en antwoorden worden gepubliceerd op www.nissewaard.nl/waterland. Hier komt ook een terugkijkmogelijkheid naar de bijeenkomst te staan.

Hans van Rossum van Realconomy wees er met nadruk op dat er nog geen ontwerpen zijn. Wel heeft de projectontwikkelaar een visie over wat er misschien mogelijk is op de verschillende locaties. Met dat plan op hoofdlijnen is hij naar de gemeente gestapt, nadat hij een aantal panden op het Vlinderveen in eigendom had gekregen. ‘ Als ontwikkelaar kijken wij naar welke mogelijkheden een pand biedt en hoe we dat in een groter geheel kunnen uitwerken, waardoor we een ruimtelijke en sociale impuls kunnen geven aan de wijk.’ Uiteraard hopen de ontwikkelaar en de gemeente dat het haalbaarheidsonderzoek een positief resultaat heeft. Zo niet, dan moet men terug naar de tekentafel en uitzoeken wat wel haalbaar is en wat op draagvlak van de inwoners kan rekenen. Van Rossum ontkent dat de huurcontracten van zijn huurders zijn opgezegd. ‘ We moeten eerst afwachten wat er uit het onderzoek komt. Er is geen noodzaak om zo snel mogelijk iets te realiseren. En als het niet lukt, dan hebben we gewoon een pand met huurders.’

Een kwaliteitsimpuls kan de wijk wel gebruiken, legde wethouder Mijnans uit. ‘ De wijk is gebouwd in de jaren 70 en in die tijd werden wijken anders opgezet dan tegenwoordig. Het is een echte sluip door kruip door wijk, met veel parkeeroverlast. De parkeernorm uit die tijd is ook niet te vergelijken met de huidige parkeernorm. De wijk is dan ook toe aan een renovatie, ook qua groen en bestrating. Dat wil overigens niet zeggen dat we het groen inruilen voor parkeerplaatsen; er moet wel een balans zijn.’

‘Tijdens het onderzoek willen we de kansen en de knelpunten binnen de wijk in kaart brengen’, vult wethouder Bal aan. Om die reden wordt er ook gekeken naar de scholen. Die zijn op dit moment nog niet aan vervanging toe, maar het is goed om er nu al naar te kijken omdat een aanpak van een breder deel van de wijk misschien een grotere meerwaarde biedt. Op die manier wordt er ook gekeken naar Park de Eendenkooi. Binnen de gemeente wordt gewerkt aan een parkenvisie en in die visie wordt het park meegenomen. ‘ Misschien dat we kiezen voor meer biodiversiteit of meer bomen en wandelpaden. Er staat nog niets vast, al willen we wel de sociale veiligheid verbeteren.’ Van Rossum vindt het jammer dat het park zo verstopt is en is voorstander van een logische route naar het park. Ook vindt hij dat de leegstand op het plein aangepakt moet worden door het plein aantrekkelijker te maken voor ondernemers. Bewoners hebben al aangegeven dat ze graag weer een tweede supermarkt op het plein zien en hoewel Van Rossum zegt dat twee supermarkten elkaar zullen versterken, ziet hij ook de problemen die dat met zich meebrengt, zeker op het gebied van de bevoorrading, wat nu al voor overlast en onveilige situaties leidt.

Realconomy bezit slechts een aantal panden op het winkelplein, maar hoopt dat ook andere ondernemers en pandeigenaren mee willen denken over het vitaler maken van het plein.

Binnenkort start het haalbaarheidsonderzoek. Suggesties, aandachtpunten, zorgen, alles wat de inwoners van Vlinderveen en omgeving kwijt willen, kunnen ze melden bij de gemeente via de projectsite. Deze zaken kunnen dan in het onderzoek meegenomen worden. In september volgt naar verwachting het go/no go moment. Als blijkt dat de plannen haalbaar zijn, volgt een verdere uitwerking. Dan zullen er ook diverse informatiemomenten zijn want de valse start heeft de gemeente er wel van doordrongen dat informeren en communiceren van belang is om onrust te voorkomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant