Jaarlijks worden 17.000 gevallen van borstkanker gevonden.
Jaarlijks worden 17.000 gevallen van borstkanker gevonden. Foto: pixabay.com

Iedere dag sterven 9 vrouwen aan borstkanker

Algemeen 259 keer gelezen

Uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland blijkt dat jaarlijks rond de 17.000 gevallen van borstkanker worden gevonden. Bevolkingsonderzoek kan 1000 doden per jaar voorkomen.

Door corona heeft het bevolkingsonderzoek in 2020 tijdelijk stilgelegen en daardoor zijn er minder diagnoses gesteld. Het zou om ongeveer een derde minder diagnoses gaan in de groep 50 tot 75 jaar. Er wordt getracht de achterstand zo snel mogelijk weg te werken, maar dat is moeilijk aangezien er o.a. een tekort aan screeningslaboranten is.

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter. Ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig.

Iedere twee jaar krijgen vrouwen tussen 50 en 75 een oproep voor het bevolkingsonderzoek. Begin dit jaar heeft staatssecretaris Blokhuis besloten om de interval te verlengen naar drie jaar. Deze beslissing brengt extra sterfgevallen met zich mee.

De driejaarlijkse screening zal waarschijnlijk duren tot 2028. Het RIVM heeft berekend dat er jaarlijks 57 extra sterfgevallen zullen zijn. Tot 2028 zullen er dus meer dan 500 vrouwen extra aan borstkanker overlijden, dan wanneer de screening om de twee jaar plaatsvindt.

Uit de cijfers blijkt niet alleen dat het aantal borstkankergevallen sinds 1989 meer dan verdubbeld is, maar ook dat de leeftijd, waarop men borstkanker kreeg steeds jonger werd. Tussen december 2020 en nu is er een stijging van 20-25% te zien en vooral veel jonge vrouwen, onder de 50, krijgen de diagnose borstkanker te horen.

Oncologen slaan alarm en ook vanuit het Alexander Monro zijn er zorgen geuit richting het kabinet.

De gemeenteraad van Dinkelland heeft in december de staatssecretaris verzocht om zijn besluit terug te draaien en daarnaast de screeningsleeftijd te verlagen van 50 naar 35 jaar. Diezelfde gemeenteraad heeft andere gemeenteraden, waaronder die van Nissewaard, oproepen om eveneens een signaal af te geven bij de staatssecretaris dat de screeningsinterval ongewenst is. Een gemeenteraad heeft immers een belangrijke politieke signaalfunctie.

Zowel in de commissie Sociaal Domein als in de raadsvergadering van 2 juni is er uitvoerig over dit onderwerp gesproken, naar aanleiding van de brief van de gemeente Dinkelland die in april bij de ingekomen stukken van de raadsvergadering zat. De motie van LOB, PVV, Nissewaard Lokaal, CDA, ChristenUnie-SGP, Volkspartij Nissewaard en LieverLinks om een signaal af te geven richting Den Haag kreeg geen steun van de andere partijen.

Het enige dat de motie vroeg was het afgeven van een signaal. Niets meer en niets minder, maar het college vond het een kwestie die de gemeentelijke politiek en de gemeentelijke verantwoordelijkheid overstijgt.

De PvdA verwees naar de mededeling van staatssecretaris Blokhuis dat dit jaar twee klassen beginnen aan de opleiding en dat hij hoopt dat in 2024 de interval weer terug kan naar 2024. Ook heeft de staatssecretaris de Gezondheidsraad gevraagd uit te zoeken welke mogelijkheden er zijn om het bevolkingsonderzoek te verbeteren en kijkt het RIVM of er bij de ziekenhuizen capaciteit beschikbaar is. Volgens de PvdA is een bevolkingsonderzoek ook niet zaligmakend. Er kleven veel nadelen aan en 30% van de tumoren wordt niet via deze onderzoeken gevonden. Ook D66 wijst er op dat 14 van de 20 doorgestuurde vrouwen een onjuiste diagnose hebben ontvangen. ‘Maar 7 vrouwen zijn dus wel terecht doorgestuurd’, was de reactie van Kim van der Kant (LieverLinks). Ellen Slachter (D66) wees er daarnaast op dat een tumor zich in twee jaar kan ontwikkelen en dat zeker jongere vrouwen vaker een onjuiste diagnose krijgen omdat zij meer vet- en klierweefsel hebben. Juist om te zorgen dat die vrouwen geen onjuiste diagnose krijgen is in de Tweede Kamer een motie aangenomen om vrouwen met zeer dicht borstweefsel (80.0000) een aanvullend MRI onderzoek aan te bieden. Uit onderzoek blijkt dat bij 17 van de 10000 vrouwen met heel dicht borstweefsel borstkanker werd opgespoord door middel van een MRI-onderzoek, terwijl de standaard mammografie geen afwijking liet zien.

Tijdens de corona periode is gebleken dat er in ziekenhuizen veel mogelijk is. Flexibiliteit en expertise is groot en veel ziekenhuizen beschikken over geavanceerde apparatuur. Het Spijkenisse Medisch Centrum beschikt over een mammapolikliniek waar alle onderzoeken uitgevoerd kunnen worden. Vanuit het ziekenhuis is de bereidheid om mee te werken aan het preventieve onderzoek, mits er voldoende personeel beschikbaar is en er ook een financiële compensatie is voor het ziekenhuis, daar er immers extra kosten gemaakt moeten worden. Als ook andere ziekenhuizen bijspringen, is het misschien helemaal niet nodig om de interval te verlengen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zou deze kwestie bij zowel de rijksoverheid als de zorgverzekeraars neer kunnen leggen. Ieder borstkankergeval dat vroegtijdig gevonden wordt, houdt niet alleen in dat er een leven gered wordt, maar voorkomt ook oplopende zorgkosten.

Het onderwerp zorgde voor een debat vol emotie, waarbij menigeen zich ongemakkelijk voelde. Sip van der Weg (LOB) trok zich zelfs terug als indiener van de motie omdat het debat een richting uitging die hij niet voor ogen had. Hij wilde enkel bewerkstelligen dat er een signaal afgegeven werd aan het kabinet.

Voor Anita Verwey (PVV) is de maat vol. ‘Ik heb de afgelopen tijd veel gesprekken gevoerd met bestuurders van het Alexander Monro Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum en vertegenwoordigers van het Intergraal Kankercentrum en de Oncologen vereniging. Iedereen ziet die stijging en vooral bij jonge vrouwen. Met name vrouwen van 44-49 jaar zijn de pineut. En dan wil de raad geen signaal afgeven! Natuurlijk is het vervelend als een knie- of heupoperatie niet doorgaat, maar daar ga je niet dood aan.’ Inmiddels zijn de stukken overgedragen aan de PVV fractie in Den Haag en Fleur Agema heeft al toegezegd dat ze na het reces vragen gaat stellen aan de bewindsman.

De interval tussen de onderzoeken wordt, zij het tijdelijk, groter.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant