Het echtpaar Adema op hun balkon.
Het echtpaar Adema op hun balkon. Foto: Martin M. Marcus.

Door het werk van Friesland naar Spijkenisse

Algemeen 915 keer gelezen

Johan Adema en Rinskje Luik leerden elkaar kennen in de Friese hoofdstad Leeuwarden. Maar na de militaire diensttijd van Johan kon hij aan de slag bij de Shell in Pernis. Daar werkte hij tot zijn pensioen.

Beide echtelieden zijn geboren in een klein Fries dorpje. Zij verhuisden op jeugdige leeftijd met hun ouders naar Leeuwaren. ‘Daar zijn we elkaar tegen gekomen en vonden we elkaar wel aardig’, zegt Johan met een glimlach. ‘Na de ambachtsschool ging ik werken als metaalbewerker, maar dat wilde ik niet de rest van mijn leven blijven doen. Dus ging ik na het werk naar de avondschool. Op een gegeven moment moest ik in militaire dienst en wilde niet terug naar het bedrijf waar ik werkte.’

Oom
Na de diensttijd vertelde een oom enthousiast, die al bij de Shell werkte, dat het wel een hele goede werkgever was. Johan solliciteerde, moest op een goede dag helemaal naar Vlaardingen komen en werd direct na het eerste gesprek aangenomen. Aan het eind van die dag werd hij, samen met andere sollicitanten, in een busje naar een kosthuis in Rotterdam gebracht. Hij kon daar kost en inwoning krijgen en één keer in de 14 dagen reisde hij, op kosten van de baas, helemaal naar huis.

Steno
Rinskje had na de lagere school de Mulo gedaan en was op een kantoor van een verzekeringsmaatschappij gaan werken, zij was daar typiste en ponstypiste. Zij kon ook overweg met steno, wat haar later nog goed van pas is gekomen. Rinskje daarover: ‘Op 14 juni 1961 trouwden we en het was toen heel normaal, dat je moest stoppen met werken. Door het huwelijk kregen we wel recht op een woning via de Shell. We gingen in Spijkenisse-Noord wonen en daar zijn we eigenlijk altijd gebleven. Eerst op een flat en toen de kinderen kwamen, werd deze verruild voor een grotere flat en later een eengezinswoning.’

Weer een flat
Toen de drie kinderen waren uitgevlogen, werd het toch weer een ruime koopflat in Noord, waar ze tot volle tevredenheid nog steeds zelfstandig wonen. Na het huwelijk heeft Rinskje nog wel een poosje gewerkt. Toen de kinderen kwamen, heeft ze zich volledig gewijd aan de opvoeding. Daarnaast was ze en is ze nog steeds actief als vrijwilliger in de kerk.

Carrière
‘Shell is een heel goede werkgever’, zegt Johan. Het bedrijf gaf me de mogelijkheid om me steeds te ontwikkelen en zo in een andere functie te groeien. Ik begon als metaalbewerker in een werkplaats, werd later werkvoorbereider op diverse afdelingen en in de laatste jaren was ik opzichter. Toen mijn opvolging goed geregeld was, kon ik mede door een reorganisatie wat eerder met pensioen.’ Ondertussen was hij vele jaren als vrijwilliger zeer actief in de kerk en in de vakbond. Daarvoor heeft hij een koninklijke onderscheiding gekregen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant