Afbeelding
Privéfoto

Ontmoeting was geluk bij ongeluk

Algemeen 1.210 keer gelezen

Heenvliet - Nico Bernouw werkte als knecht op een tanker. Een ongelukje met een beitel leverde hem een verbonden hand op en ziekteverlof. 

‘Ik woonde op dat moment bij een broer die een oliehandel had en ging met hem mee naar een werf in Giessendam. Mijn broer en de eigenaar en diens vrouw gingen naar Duitsland en hun dochters zouden voor mij zorgen.’ Op de scooter van vader Van der Giessen trok Nico erop uit met de oudste dochter Wil. ‘We reden een stukje en zaten langs de rivier.’

Omdat de broer van Nico ook een tanker had, ging Nico daarop als schipper varen. Na zijn dienstplicht, keerde hij terug naar de maatschappij waar hij eerst voor werkte. Hij had een eigen onderkomen aan boord van het schip. Nico en Wil zagen elkaar weinig vanwege de reizen van Nico. ‘We schreven elkaar veel.’ Rond zijn 20e besloot Nico dat het tijd werd om te trouwen. Wil kon gewoon mee aan boord. En zo vond op 2 juni 1961 het huwelijk plaats in Hardinxveld Giessendam. Nico maakte promotie en werd schipper op één van de grotere tankers van zijn broer.

Twee van de drie kinderen zijn aan boord geboren. Toen de oudste naar school mocht, besloot Nico dat het tijd werd om een baan aan de vaste wal te zoeken. ‘Ik zag een schippersinternaat niet zitten.’ Nico werkte korte tijd bij de firma Broere in Dordrecht waar hij terreinbeheerder was en op het terrein woonde. In die tijd solliciteerde hij bij Gulf en werd aangenomen. Dat hield wel een verhuizing in. ‘Ik vond een mooie woning in Zwartewaal en daar hebben we een aantal jaren met plezier gewoond. ‘ Toen in de Botlek de nieuwe fabriek van Lyondell werd gebouwd besloot Nico daar te solliciteren. ‘Ik werd aangenomen en ben er nooit meer weg gegaan.’ Omdat er inmiddels drie kinderen waren geboren, besloten Nico en Wil te verhuizen naar Heenvliet waar grote eengezinswoningen gebouwd worden. Daar woont Nico nog steeds. Wil woont sinds twee jaar in Bernissesteyn, waar Nico haar om de dag ophaalt voor een wandeling door Zuidland.

Nico houdt van fietsen en tuinieren. Hij is regelmatig op zijn volkstuin te vinden, al geeft hij eerlijk aan dat hij niet alles wat hij teelt op kan eten. ‘Mijn vriezer is nog niet leeg.’ Wil die een coupeuseopleiding heeft gevolgd, maakte de kleding voor de kinderen en had als hobby kantklossen. Rum 20 jaar was ze als vrijwilligster actief bij de Unie van Vrijwilligers en hielp in het ziekenhuis in Spijkenisse. Ook was ze vrijwilligster bij de bibliotheek in Heenvliet. ‘Tot ze overstapten op de computer, want daar snapte ze niets van.’ Sinds zijn pensionering gingen ze altijd in mei/juni en augustus een week of vijf weg met de caravan. Vaak Frankrijk en af en toe Duitsland. Ook ging het echtpaar mee met ANWB fietsvakanties. De caravan wordt binnenkort weer uit de stalling gehaald en dan gaat Nico een weekje weg. ‘Ik blijf wel in Nederland.’

Burgemeester Van Oosten heeft het echtpaar vandaag telefonisch gefeliciteerd met het 60-jarige huwelijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant