A.I. woongebouw, ontwerpboek participatie.
A.I. woongebouw, ontwerpboek participatie.

Woontoren voor meeste omwonenden te hoog

Algemeen 473 keer gelezen

In het geval van de herontwikkeling van Hoogwerfsingel 1a gaan gemeente en ontwikkelaar terug naar de tekentafel. Uit de reacties van de bewoners die de digitale bewonersbijeenkomst hebben bijgewoond of op een andere manier gereageerd hebben op de plannen, blijkt dat er veel bezwaren zijn tegen de voorgenomen hoogte van het gebouw en er ook bezwaren waren over de verkeers- en parkeerdruk.

De brief waarin het college aangeeft terug te gaan naar de tekentafel, blijkt alleen verzonden te zijn aan die personen die expliciet hebben aangegeven dat ze op de hoogte gehouden wilden worden. Wethouder Mijnans was in eerste instantie in de veronderstelling dat een ieder die de bijeenkomst had bijgewoond, de brief had ontvangen, maar kreeg tijdens de vergadering van de commissie leefomgeving te horen dat de AVG dit niet toestaat. Op verzoek van Kim van de Kant (LieverLinks) zal hij nagaan of er een laagdrempelige manier is om omwonenden voortaan toch op de hoogte te stellen van de resultaten van een bewonersbijeenkomst.

Zowel Van de Kant als Chris Hottentot (Nissewaard Lokaal) gaven aan met de gedachte te spelen dat de ontwikkelaar met opzet gekozen had voor een gebouw van 22 verdiepingen in de wetenschap dat omwonenden er bezwaar tegen zouden hebben. ‘Mijn eerste gedachte was is dit een serieus plan’, zegt Van de Kant. ‘Iedereen schrikt van 22 verdiepingen, maakt daar bezwaar tegen en dan komt de ontwikkelaar terug met een plan van 10 tot 15 verdiepingen hoog.’ ‘En de projectontwikkelaar wrijft zich in zijn handen want die krijgt zijn zin’, voegt Hottentot toe.

Wethouder Mijnans wijst bovengenoemde strategie direct van de hand. ‘Zo zitten we niet in elkaar. De initiatiefnemer had een idee en dat hebben we voorgelegd aan de bewoners, compleet met een studie over de zon-en schaduwwerking. De onrust die er ontstond, kwam door een foto die de indruk van een massief blok gaf. Tijdens de bijeenkomst is dat door de architect uitgelegd.’ Door bij de bewoners op- en aanmerkingen op te halen, is er een soort haalbaarheidsonderzoek gedaan, waaruit kwam dat de hoogte van het pand een probleem was. ‘Misschien hadden we als randvoorwaarde moeten stellen dat het gebouw niet hoger mocht worden dan het gebouw aan de overzijde van de straat, maar ik ben van mening dat je stedenbouwkundig gezien best iets hoger mag bouwen om accenten aan een gebied te geven. En zeker als er ook sprake is van woningnood.’

Tijdens de informatieavond waren er al mensen die stonden te trappelen om zich in te schrijven voor een woning, vooral omdat de ontwikkelaar van plan is om betaalbare woningen te ontwikkelen. Zij moeten echter nog even geduld hebben.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant