Afbeelding
Foto's: Wil van Balen
Koop Lokaal

Charolais Abbenbroek: weten waar je vlees vandaan komt!

Algemeen 2.108 keer gelezen

De charolais koeien van Marcella en Cor-Rens van Schie uit Abbenbroek trekken met hun witte vacht en witte wimpers al gauw je aandacht als je ze ziet staan. De charolais is namelijk een runderras dat van oorsprong uit de regio Charolais in Frankrijk komt. Marcella en Cor-Rens hebben zo’n 55 exemplaren in hun bezit.

‘Ik heb voorheen op een heel groot akkerbedrijf gewerkt met 100 zoogkoeien’, vertelt Marcella. ‘Dat stopte, maar in die tien jaar dat ik daar gewerkt heb, vond ik het werk erg leuk. Daarom hebben we toen zelf vier koeien met vier kalfjes overgenomen en zo zijn we er dus mee begonnen. Dat is nu zo’n 17  jaar geleden.’

Marcella’s man werkte in die tijd in de spruiten en het klauwbekappen, dus het kappen van de hoeven van koeien. Het stel woonde in een dijkhuis in Zwartewaal. Marcella: ‘Het was toen al wel de bedoeling dat wij het melkveebedrijf van mijn schoonouders over zouden nemen. Later zijn wij dan ook op de boerderij gaan wonen en mijn schoonouders in Zwartewaal, we hebben toen dus geruild van woning. We hebben geen melkvee meer, alleen nog de vleeskoeien en schapen. Mijn man werkt tegenwoordig als ZZP’er bij een hoveniersbedrijf. Op dit moment hebben we 80 schapen en zo’n 55 koeien; volwassen en jong vee. Dit jaar zijn er 144 lammetjes geboren en 15 kalfjes. We doen alleen koeien weg voor de fokkerij en de stieren mesten we zelf af. Bij de koeien zoeken we de beste uit en die blijven en de wat mindere worden verkocht. Als een koe dus goed is en gezond, kunnen ze hier soms wel tot zo’n 15 jaar blijven. We hebben er zelfs eentje gehad van 16 jaar oud en nu hebben we er eentje die al 12 kalfjes heeft grootgebracht. Bij ons kalveren de koeien vanaf drie jaar, dus een jaar later als melkkoeien. Dat doen we om ze meer uit te laten groeien. Dan kunnen ze ook makkelijker bevallen en is een keizersnede nog maar zelden nodig.’

Goed voerbeleid

Alle koeien staan in de winter in de stal bij huis. Deze zomer verhuizen ze naar een boomgaard in Zuidland, maar normaal gesproken lopen ze in een natuurgebied van Staatsbosbeheer bij Biert. Marcella: ‘Daar lopen ze dan heel de zomer. Ze krijgen bij ons ook goede voeding. We voeren hooi van ons eigen land of uit het natuurgebied en daar wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. We voeren ook aardappels van akkerbouwers bij ons uit de buurt en spruitenafval. Dat is heel eiwitrijk en dus goed voor de koeien, want dat hebben ze nodig om te groeien en melk te geven. Ook voeren we geplette tarwe die we zelf verbouwen.’

Verkoop van vlees 

Ze verkopen zelf hun vlees via een winkel aan huis. Deze winkel is open op vrijdag van half twee tot vijf uur en op zaterdagochtend van tien tot één uur. Marcella: ‘We verkopen vleespakketten, waar je je voor aan kunt melden. Hierbij werken we met een maillijst en als we gaan slachten, krijgt iedereen die daarop staat een mailtje. Ook verkopen we vacuüm verpakt vlees. Het meeste daarvan is per stuk verpakt of per twee als het kleine stukken zijn. We hebben onder meer hamburgers, worstjes, gehakt (300/500 gram) en rookworsten van onze eigen koeien. Door het vacuüm te verpakken blijft het langer houdbaar en de smaak blijft veel beter. Het is super lekker vlees van koeien die veel lopen, buiten zijn geweest en goed en uitgebalanceerd voer krijgen en dat proef je dus. Het is ook van constante kwaliteit, omdat we alleen maar stieren slachten. Je weet ook waar het vandaan komt, want vanuit de winkel kun je ze zien staan. Ook gebruiken we bijna geen antibiotica, dus schoner kun je niet hebben! Verder verkopen we ook lamsvlees. Dat begint in de zomer en loopt door tot het begin van de herfst. De verkoop start nu in juli. We willen ze namelijk niet te jong slachten.’

Rondleidingen en kinderfeestjes
Het is mogelijk om een rondleiding over de boerderij te krijgen. Vooral voor kinderen uit groep 1 tot en met 8 van de basisscholen is dit heel erg leuk. Er is van alles te zien voor hen en is er zelfs gelegenheid om met de dieren te kroelen en ze te aaien. En wil je wel eens een kinderfeestje organiseren in de frisse buitenlucht op een boerderij? Ook dan ben je hier aan het goed adres. Er worden spelletjes gespeeld en zelfs een rondje op de trekker behoort tot de mogelijkheden. Het programma wordt aangepast aan het weer en de leeftijd van de kinderen. En aan het einde krijgen de kinderen ook nog een mooi boerderij diploma mee als aandenken!

Charolais Abbenbroek
Oude Waaldijk 11
3216 LK Abbenbroek
Tel. 06 45562546
www.charolaisabbenbroek.nl
correns.marcella@ charolaisabbenbroek.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant