Het boompje in Zuidland vormt het begin van een fruitgaard.
Het boompje in Zuidland vormt het begin van een fruitgaard. Foto: Foto-OK.nl

Gemeente reikt appelbomen uit

Algemeen 511 keer gelezen

De gemeente Nissewaard wil samen met haar inwoners de leefomgeving vergroenen en heeft om dat te bevorderen de Appelboom actie bedacht. 

Onze leefomgeving wordt namelijk steeds warmer en natter. Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen, helpt. Als we stenen vervangen door groen kan het water in de bodem zakken, dat is gezonder voor ons, dieren vinden weer een leefgebied en het leven in de bodem verbetert.

Tijdens de Groene Tuin Weken die in april plaatsvonden, daagde de gemeente de inwoners uit om hun eigen tuin, balkon of terras te vergroenen en hun idee te delen. Met dat idee maakten ze kans op één van de 25 appelbomen die onder de inzenders uit Nissewaard werden verloot. Bomen vangen CO2 op, waardoor er minder CO2 in de lucht komt. Achter de appelboom schuilt ook een mooie symboliek. De boom staat voor vertrouwen en dankbaarheid. Door het planten van een appelboom plukt u straks letterlijk en figuurlijk de vruchten.

Twee van de 25 winnende deelnemers aan de actie kregen vandaag hun Elstar appelboompje overhandigd. De familie Moree uit Zuidland kreeg van wethouder Mijnans hun appelboompje uitgereikt. Zij hebben een grote tuin met voor grind en hagen, veel potten, een lange border met een grote diversiteit aan planten en een groot grasveld. Er staan al twee fruitboompjes die het bij de buren wat minder deden en die bij hen wel goed ‘’doen’’. De Elstar appelboom gaat een aanvulling worden van hun minilaantje met fruitbomen. Het is de bedoeling om er een klein boomgaardje van te maken. ‘Bijna alles in de border is gekregen/afgedankt of zeer goedkoop gekocht; dat is mijn kick mbt tuinieren’, gaf Daisy Moree bij haar inzending aan. ‘En dat het er toch mooi en niet te bedacht uitziet. De tuin is dus zelf bedacht en aangelegd. Ik vertel er graag over want van tuinieren wordt ik blij!’

Daarnaast viel ook de familie van der Kamp uit Spijkenisse in de prijzen. De heer van de Kamp kreeg van wethouder Bal het appelboompje uitgereikt. Het appelboompje is in de achtertuin gepland naast de Wysteria in de pergola, deze staat momenteel in volle bloei. Met de pergola heeft Ruud van der Kamp eerder een prijs gewonnen. Met het appelboompje krijgt het groene geraamte zo weer meer invulling in hun mooie tuin. Of de appelboom er definitief blijft staan is de vraag. Eigenlijk wil de familie Van der Kamp de boom in de voortuin zetten omdat daar meer zon is. Op dit moment is de tuin echter nog grotendeels steen

Ook in Spijkenisse worden straks de vruchten geplukt van de actie.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant