Afbeelding
Foto: Centrum voor Jeugd en Gezin

Coronaproof vaccinatiedagen voor jongeren

Algemeen 373 keer gelezen

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) organiseert in mei en juni speciale coronaproof vaccinatiedagen. De 12.842 jongeren die hiervoor worden uitgenodigd, krijgen allemaal een brief met daarin een datum, tijd, locatie én uitleg.

De prikken van het Rijksvaccinatieprogramma zijn onverminderd belangrijk, ook nu we al ruim een jaar te maken hebben met het coronavirus. Ze beschermen kinderen tegen ernstige infectieziekten en zorgen voor groepsimmuniteit. Speciaal voor de vaccinaties tegen het humaan papillomavirus (HPV) en de meningokokkenziekte (MenACWY) organiseert het CJG nu negen vaccinatiedagen met extra maatregelen tegen het coronavirus.

Een coronaproof vaccinatiedag?
Volgens de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) mag het CJG onder voorwaarden vaccinatiedagen organiseren. Tijdens deze vaccinatiedagen houdt ze zich aan de coronamaatregelen, zoals: jongeren krijgen een vast tijdstip waarop ze de prik kunnen halen, iedereen met coronagerelateerde klachten blijft thuis, ze vraagt alle bezoekers een gezondheidscheck te doorlopen, en ze werkt met looproutes. Wie niet kan komen, krijgt aan het einde van dit jaar een nieuwe uitnodiging.

Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker
De HPV-vaccinatie bestaat uit twee prikken (voor meisjes van 15 jaar en ouder drie) en beschermt tegen het humaan papillomavirus, het virus dat onder meer baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De meisjes die zijn geboren in 2007 of 2008 en nog niet alle prikken hebben gehad, krijgen de uitnodiging voor hun eerste of tweede prik een dezer dagen. Meisjes uit 2004 en 2005 die nog niet zijn gevaccineerd tegen HPV krijgen opnieuw een uitnodiging; als ze willen, kunnen ze de prikken alsnog halen. Voor een zo goed mogelijke bescherming is het belangrijk dat de meisjes alle prikken halen.

Vaccinatie tegen meningokokkenziekte
Meningokokkenziekte kan leiden tot bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking, en mensen kunnen er zelfs aan doodgaan. Daarom is de vaccinatie tegen meningokokkenziekte typen A, C, W en Y (MenACWY) opgenomen in het Rijkvaccinatieprogramma. Sinds 2020 niet alleen voor jonge kinderen, maar ook voor 14-jarigen. Voor de vaccinatiedagen nodigt het CJG de jongeren uit de regio Rotterdam-Rijnmond uit die zijn geboren in 2007. Daarnaast krijgen de jongeren uit 2006, die deze vaccinatie nog niet hebben gehaald, opnieuw een uitnodiging. Net als de jongeren die zijn geboren tussen 2001 en 2005 die hierover zelf contact met het CJG opnamen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant